Verzekeraar Achmea ziet winst in eerste halfjaar bijna halveren

Achmea heeft in de eerste helft van dit jaar fors minder winst gemaakt dan in dezelfde periode vorig jaar. Doordat de premie-inkomsten lager uitvielen dan gehoopt, haalde de grootste verzekeraar van Nederland een nettowinst van 'slechts' 123 miljoen; 41 procent lager dan in de eerste helft van 2012.

VAN ONZE VERSLAGGEVER JARL VAN DER PLOEG

AMSTERDAM - De reden voor de winstdaling, die het bedrijf dinsdag bekendmaakte, is veelzijdig. De verzekeraar laat zelf weten last te hebben van de 'moeilijke economische omstandigheden', daarbij vooral doelend op de lage rentestand.

Steeds meer klanten kiezen er bovendien voor hun eigen risico te verhogen, zodat ze minder premie hoeven te betalen. Daardoor daalde de premie-omzet van Achmea met 523 miljoen euro naar 17,6 miljard euro.

Er is meer aan de hand bij de verzekeraar, bekend van merken als Interpolis, Centraal Beheer, FBTO Zilveren Kruis en Agis. Bijna alle posten op de balans geven een negatiever beeld dan een jaar geleden. Zo werd de winst bij de afdeling schade gedrukt door drie grote branden bij bedrijfsgebouwen, die gezamenlijk 44 miljoen euro aan claims opleverden.

Achmea zag ook de solvabiliteit, een maatstaf die aangeeft of een bedrijf aan zijn financiële verplichtingen kan voldoen, met 8 procentpunten dalen naar 204 procent. De verwachting is bovendien dat die solvabiliteit, net als bij andere verzekeraars, het komende halfjaar nog verder onder druk komt te staan.

De oorzaak voor die verslechtering is ingewikkeld. Doordat kredietbeoordelaar Fitch vorige maand de kredietwaardigheid van Frankrijk verlaagde, mogen Franse staatsobligaties volgens de regels van de Europese Centrale Bank niet meer worden meegenomen in de renteberekeningen. Daardoor is het voor een verzekeraar als Achmea moeilijker om rendement te behalen over die obligaties. Dat betekent dat Achmea het komende halfjaar een negatief effect op de solvabiliteit zal zien van 7 procentpunt.

Om de resultaten toch enigszins op te krikken, probeert de verzekeraar de operationele kosten vóór 2016 te verlagen met 200 miljoen euro. In de eerste helft van dit jaar bedroegen de bedrijfskosten 1,35 miljard euro. Dat was 1 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden