Verzekeraar Achmea zet artsen onder druk

Achmea, 's lands grootste verzekeraar, zet psychologen en huisartsen onder druk om te werken met een methode die de zorgverzekeraar zelf mede heeft ontwikkeld. Wie weigert mee te doen aan dit zogenoemde Mirro-model voor psychologische zorg, wordt financieel gekort.

Anneke Stoffelen
null Beeld anp
Beeld anp

Brancheorganisatie GGZ Nederland noemt dit machtsmisbruik en vreest 'eenheidsworst in de behandelkamer'. Huisartsen weigeren zelfs mee te doen.

Volgens GGZ-directeur Paul van Rooij mengt Achmea (5,3 miljoen verzekerden) zich op een ongeoorloofde manier in de praktijk van artsen en psychologen. 'Als de hele wereld het eens was dat dit model het allerbeste is, was daar iets voor te zeggen. Maar de methode is niet wetenschappelijk onderzocht. Mirro is geen slecht model, maar er zijn even goede alternatieven.'

Stappenplan voor analyse en behandeling
Het model bestaat uit een standaard stappenplan voor de analyse en behandeling van psychologische klachten. Preventie en online hulpverlening spelen een belangrijke rol. Volgens Achmea leidt dit tot betere en goedkopere zorg, omdat patiënten sneller bij de juiste behandelaar terechtkomen.

Psychologen die zich niet conformeren aan Mirro, krijgen van Achmea 15 procent minder vergoed. Sommige psychologen voelen zich daardoor gedwongen mee te doen.

'Het probleem met Mirro is bijvoorbeeld dat je met elke nieuwe patiënt eerst een nodeloos lange vragenlijst moet doorwerken', zegt Els Lamers, twintig jaar werkzaam als vrijgevestigd psycholoog. 'Terwijl een intake met op de persoon toegespitste vragen, veel sneller tot de kern komt. Ik wil kunnen reageren op wat gebeurt in de spreekkamer. Dat is belangrijk, want uit alle onderzoeken blijkt dat het persoonlijk contact tussen behandelaar en patiënt in belangrijke mate bepalend is voor het slagen van therapie.'

Lamers noemt als voorbeeld de verplichte vragen over alcohol. 'Wat hebben die voor zin als uit alle context blijkt dat daar geen probleem zit? Het kan verstorend werken.'

Gebrek aan 'uniforme werkwijzen'
Volgens Achmea heeft het in de geestelijke gezondheidszorg lange tijd ontbroken aan 'uniforme werkwijzen' waardoor patiënten onnodig bij dure specialistische hulp terechtkwamen. En Mirro legt geen behandeling op, zegt ggz-manager Bas de Bruijn van Achmea. 'Het is ondersteunend.'

Het systeem is ontwikkeld door de stichting Mirro, opgericht door Achmea en vier zorginstellingen. Psychologen die meedoen, moeten 2,5 procent van hun verdiensten afstaan. Van Rooij van GGZ Nederland noemt dat 'een ongeoorloofde koppelverkoop', omdat Achmea's uitgaven aan behandelingen zo weer deels terugvloeien naar een gelieerde stichting.

Achmea wil dat ook huisartsen Mirro gebruiken. Maar die weigeren dat zolang het effect niet wetenschappelijk is onderbouwd, zeggen huisartsenverenigingen LHV en NHG. De Bruijn van Achmea noemt dat 'koudwatervrees'. Minister Schippers (Volksgezondheid) meldde deze week dat zij Mirro toejuicht. Volgens haar is het de bedoeling dat verzekeraars op deze manier invloed uitoefenen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden