Verzamelen

Verzamel iets waaraan geen eind komt. Zoek het in en om tijdschrijften.

'Ik moest alleen nog Arie Delmotte, van NAC. Alle andere voetballers had ik, maar plaatje Arie was er tussenuit geraakt. Voor 60 eurocent kon ik het ontbrekende plaatje overnemen, via Marktplaats. Ik ben er voor naar bij de Duitse grens gereden, want met de post weet je het maar nooit. Voetbalalbum 1974-1975 is nu ook compleet. Hoera!'


Hoera?


Er is veel geschreven over de psyche van de verzamelaar. Wat drijft hem echt? Onzekerheid? Weemoed? Obsessieve pietlutterij? In elk geval zijn de meeste verzamelaars oud en grijs en fanatiek en abonnee op het blad Verzamelen. Een onmisbaar en leuk blad, alhoewel ze iets te fanatiek het woord 'verzamelen' verzamelen. Op elke cover vier keer en in het blad ben ik met tellen gestopt.


Alles wat je als verzamelaar wilt weten, staat er in: de komende beurzen, de prijzen, de trends, de excessen, de herkenbare emoties. Wat de redactie ook zelf zegt: 'Het meest complete Verzamelblad.' Terwijl het woord 'compleet' een en al tegenstrijdigheid is, voor een verzamelaar. Je streeft ernaar, maar daarna? Na het 'hoera'? Het zwarte gat, niets meer om naar te streven, geen reden meer om internet op te gaan.


Dus: verzamel iets waaraan voorlopig geen eind komt. Zoek het in en om tijdschriften.


Lang heb ik laatste nummers van tijdschriften verzameld, maar het is niet bij te houden en het is te kostbaar geworden. Eerste nummers verzamelen, dat gebeurt elders al uitgebreid. Woordspelingen verzamelen: als je Viva leest, de Volkskrant en de VaraGids, word je gek van jezelf. Dus segmenteren! Woordspelingen van één woord('Tietgenoten') verzamelen. Of: slechte woordspelingen(RTL Boulevard). Iemand had 126 varianten op Vijftig tinten grijs genoteerd. Mooie expositie: alle covers rond het overlijden van een personality, wereldwijd. Ik zag ooit 230 covers met Lady Di; Mandela komt ook een heel eind. De allereerste tweet van een BN'er. Nu opvragen, is over twintig jaar een expositie. Mooie collectie: de covers van bladen die terugkwamen: Newsweek, Avenue. Terug van online of terug van echt weggeweest.


Ook mooi, ook eindeloos, voorlopig geen zwart gat: rubrieksnamen met een toepasselijke woordspeling verzamelen. Buis&Haard. AnyBody. Culinaire recensierubriek: Proefwerk, Over de tong. In memoriamrubrieken: Geleefd, Ten einde, Ten slotte, Laatste woord. De column van Annemarie Oster: Mooi geweest. Lingerierubriek: Van ondergoed. Serie over interessante soepen: Veel soeps. In Men's Health een rubriek over helden: Men's Held. In het woonblad een rubriek over elektriciteit: Altijd Watt.


Serie over buitenlandse lekkernijen: Andere koek. Het blad Onze Taal doet zijn naam eer aan, diverse mooie woordspelingrubrieken, met als constante op de achterpagina: Ruggespraak. De tuinbladen! Het blad Tuin&Co neemt redactrices Janneke Groen en Petra Snoeijen aan. Ze gaan dit jaar de praktische rubriek Groen&Snoeijen verzorgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden