Verzamelen van telefoongegevens door NSA is volgens rechter illegaal

De grootschalige verzameling van telefoongegevens van Amerikanen door de NSA is illegaal. De praktijken van de inlichtingendienst vallen niet onder de speciale Patriot-antiterreurwet die na de aanslagen van 9 september 2001 werd ingevoerd. Dat heeft een federale rechtbank in hoger beroep vandaag bepaald. Het Witte Huis zegt de belangrijke uitspraak te bestuderen.

Redactie
Het hoofdkwartier van de NSA in Maryland. Beeld EPA
Het hoofdkwartier van de NSA in Maryland.Beeld EPA

Het is voor het eerst dat een hogere rechter zo'n hard oordeel velt over het omstreden NSA-prgramma. Vanwege de Patriot-wet kreeg de NSA de bevoegdheid om op grote schaal telefoongegevens van Amerikanen te verzamelen. Het argument was dat zodoende terreurcellen opgespoord konden worden en mensen die contact onderhielden met verdachte personen.

Activisten voor burgerrechten hadden de zaak aanhangig gemaakt. Een lagere rechtbank had hen in het ongelijk gesteld, maar de federale rechtbank oordeelde in hoger beroep anders.

De NSA kwam onder vuur te liggen toen de enorme spionage via grote telefoonbedrijven aan het licht kwam. Ook bleek de dienst in het buitenland gegevens te verzamelen.

De uitspraak van de drie rechters komt op een gevoelig moment. De antiterreurwet loopt tot 1 juni en in de politiek zal driftig worden gediscussieerd over verlenging of niet. De rechtbank verbood in dat licht het verzamelen van data niet omdat er hoe dan ook besluitvorming over komt.

Omdat de afluisterpraktijken niet onder de wet vallen, zag de rechtbank er vanaf een oordeel te vellen over de vraag of het spionageprogramma burgerrechten schendt.

Net als het Witte Huis wilde de minister van Justitie geen reactie geven op de uitspraak. Een Witte Huis-woordvoerder liet wel weten dat president Obama een einde wil aan het massaal verzamelen van telefoongegevens zoals dat nu wordt gedaan en dat er naar alternatieven moet worden gezocht.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden