'Verwondingen Sandra Bland wijzen op zelfmoord'

Volgens het autopsierapport heeft Sandra Bland zelfmoord gepleegd in haar cel op een politiebureau in Texas. Dat meldt Warren Diepraam, officier van justitie in de zaak. De verwondingen van Bland wijzen volgens hem op zelfdoding, en niet op moord.

Een vrouw legt bloemen neer bij het bloemenmonument voor Sandra Bland.Beeld epa

De officier van justitie zegt dat het district geen second opinion heeft gevraagd en ook niet van plan is een tweede lijkschouwer in te schakelen. Uit de voorlopige resultaten van de eerste autopsie blijkt dat er geen wonden zijn aangetroffen die duiden op verdediging in een gewelddadig gevecht. Wel zijn er volgens de autoriteiten schaafwonden gevonden op haar polsen gevonden, die waarschijnlijk zijn veroorzaakt door het omdoen van de handboeien. De onderzoekers vonden bovendien 'een uniforme wond in haar nek', die duidt op ophanging.

Een gevangene die in de cel naast Bland zat, beschrijft tegenover CNN dat ze geen commotie of geschreeuw heeft gehoord, voorafgaand aan de dood van haar medegevangene. De gevangene, die anoniem wenst te blijven, zegt dat Bland veel heeft gehuild in haar drie dagen hechtenis.

De familie- en vriendenkring van Bland geloven niet dat zij zelfmoord zou plegen en denken dat Blands dood is veroorzaakt door de agressieve arrestatie drie dagen ervoor. Ze eisen een onafhankelijk onderzoek.

Sandra Bland.Beeld Henk Brands

Wat gebeurde er precies?

'Zodra ik mijn kind heb begraven, ben ik er klaar voor. Dit betekent oorlog.' Dat zei Geneva Reed-Veal, de moeder van Sandra Bland, dinsdagavond tijdens een herdenkingsdienst in Texas. Lees hier wat er voorafging aan de dood van Sandra Bland.

Fout van gevangenispersoneel

Uit een rapport dat in handen is van CNN blijkt dat de bewakers niet vaak genoeg hebben gecontroleerd of het goed ging met Bland.

Volgens het gevangenisprotocol moet de bewaking iedere gevangene zeker elke 60 minuten een keer controleren. Uit videobeelden van de gevangenis blijkt dat een bewaker om 7 uur voor het laatst bij Bland langs is geweest en een kort praatje heeft gemaakt, maar daarna pas om 5 voor 9 weer terugkwam. Op dat moment vond hij naar eigen zeggen Bland met een strop gemaakt van een afvalzak om haar nek.

Ook stelt het rapport, opgesteld door de Texas Commission on Jail Standards, dat er wordt getwijfeld of het gevangenispersoneel de verplichte jaarlijkse training over de omgang met psychiatrische gevangenen en het voorkomen van zelfdoding wel heeft gevolgd.

Wel of niet depressief?

Uit een standaard-vragenlijst die de 28-jarige vrouw invulde op het politiebureau zou blijken dat Bland al eerder een poging tot zelfdoding ondernam. Reden hiervoor zou een miskraam zijn. Ook antwoordde ze bevestigend op vragen als ‘Voel je je depressief?’ en ‘Heb je het laatste jaren wel eens gedacht aan zelfmoord?’ In een ander document staat juist een ontkennend antwoord op deze vragen vermeld. Voor de familie van Bland is de inconsistentie des te meer reden om te vermoeden dat er iets niet klopt.

Familieleden in rouw.Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden