Verwijt Franse minister wekt irritatie Brussel

De Europese Commissie is de 'brandstof' voor het Front National, aldus de Franse minister van industrieel herstel, Arnaud Montebourg. De Europese autoriteiten reageerden verontwaardigd op die uitspraak. Montebourg maakt van Europa de zondebok voor de Franse crisis, aldus Commissievoorzitter Barroso. 'Frankrijk moet eens ophouden met anderen de schuld te geven', stelde ook de Franse eurocommissaris Barnier.

VAN ONZE CORRESPONDENT PETER GIESEN

PARIJS - De socialistische minister Montebourg deed zijn uitspraken zondag voor de Franse radio. 'Ik geloof dat de belangrijkste oorzaak van de opkomst van het Front National verband houdt met de manier waarop de Europese Unie een aanzienlijke druk uitoefent op democratisch gekozen regeringen', aldus Montebourg.

'Meneer Barroso is de brandstof voor het Front National, zie daar de waarheid! Hij is de brandstof voor Beppe Grillo', aldus Montebourg. De Europese instellingen zijn niet in staat de belangen van de Europese bevolking te verdedigen. Door een afgedwongen bezuinigingsbeleid steekt het populisme overal de kop op.

Frankrijk kwam de afgelopen periode een paar keer in aanvaring met Europa. President Hollande noemde de gedetailleerde aanbevelingen van eurocommissaris Olli Rehn een dictaat, terwijl commissievoorzitter Barroso de Franse eis van een culturele uitzondering op het vrijhandelsverdrag met de Verenigde Staten als 'reactionair' bestempelde.

Barroso reageerde geprikkeld op de uitlatingen van Montebourg. 'Het zou mooi zijn als sommige politici zouden begrijpen dat ze niet erg ver komen als ze Europa aanvallen en van de Europese Commissie een zondebok voor hun problemen maken', zei hij.

De Franse eurocommissaris Michel Barnier, lid van de grootste oppositiepartij UMP, reageerde nog feller. 'De uitspraken van Montebourg zijn onwaar en absurd', zei hij. 'Laten Franse ministers, in het bijzonder Montebourg, liever de werkloosheid bestrijden en de Franse concurrentiekracht herstellen.'

Een woordvoerder van de Commissie suggereerde dat Montebourg nu zelf de ideeën van het Front National gevaarlijk dicht naderde met zijn nadruk op nationale soevereiniteit en belangen.

Arnaud Montebourg is een omstreden politicus. Eerder riep hij de Franse burgers op vooral Franse waar te kopen. Hij is een voorstander van 'deglobalisering'. Hij vindt dat de mondiale vrijhandel moet worden gereguleerd teneinde de rechten van Europese werknemers te beschermen en de sociale rechtvaardigheid in de niet-westerse wereld te vergroten.

Zijn critici stellen dat de globalisering niet kan worden teruggedraaid door Frankrijk en zeker niet door Montebourg zelf. Industrieel herstel, de portefeuille van Montebourg, kan slechts worden bereikt door de concurrentiekracht van Franse bedrijven te versterken en de arbeidskosten te verlagen, menen zij.

Volgens de Franse oppositie illustreert de uitval van Montebourg eens te meer de tweeslachtigheid van de Franse regering. Enerzijds bepleit president Hollande hervormingen en zoekt hij weer toenadering tot de Duitse bondskanselier Merkel. Anderzijds nemen ministers als Montebourg steeds weer afstand van Europa. 'Grote hervormingen zijn onmogelijk door deze interne tegenstellingen', meent UMP-leider Jean-François Copé.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden