'Verwijderen teksten tast vrijheid aan'

Het verwijderen van spandoeken met beledigende teksten aan het adres van minister Verdonk, afgelopen zaterdag in Amsterdam, is volgens enkele lokale politieke partijen in strijd met de vrijheid van meningsuiting....

Zaterdag deed de Mobiele Eenheid invallen bij vier kraakpandenin Amsterdam om beslag te leggen op spandoeken met teksten tegenminister Verdonk voor Vreemdelingenzaken en Integratie.

Justitie merkte twee leuzen specifiek aan als smaad: 'Levendverbrand, Rita bedankt' en 'Rita moordenaar'. Tijdens de actie,waarbij ook spandoeken met andere leuzen werden verwijderd,werden geen arrestaties verricht.

Voor burgemeester Cohen woog de 'dreigende sfeer' rond deminister zwaar, aldus een woordvoerder. Vrijdag werd bekend dater mogelijk is geschoten op het raam van de kamer van deminister. Verdonk heeft niet om de verwijdering gevraagd.

Advocaat Pestman van de krakers vindt de argumentatie van hetAmsterdamse stadsbestuur 'een smoes'. Hij bekijkt op welkemanier er tegen B en W kan worden geprocedeerd. 'De zaak krijgtzeker een staartje', aldus Pestman. 'Het is erg frappant dat erniemand bij de invallen is gearresteerd. Smaad tegen een ministerligt sowieso ingewikkeld. Bewindslieden moeten fermere taalkunnen incasseren dan gewone burgers, omdat zij als persoonverantwoordelijk zijn voor hun beleid. Dit is op Europees niveauvastgelegd.'

De fracties van GroenLinks en Amsterdam Anders/De Groenen(AADG) zullen donderdag vragen stellen aan de burgemeester Cohenover de kwestie. Partijvoorzitter Mol van AADG stelt verf enlakens beschikbaar aan actievoerders. Volgens Mol vormt hetaftasten van de grens van wat je mag zeggen de kern van dedemocratie. Voor het raam van de fractiekamer van AADG op hetAmsterdamse stadhuis hing maandagochtend een spandoek met detekst 'Verdonk, nog steeds geen bloed aan je handen?' Volgens Molheeft Cohen verzocht om het doek weg te halen. 'Hij vindt dat eenoverheidsgebouw neutraal moet zijn. We hebben het toen bij eenkraakpand aan de Amstel opgehangen.'

De partijvoorzitter verwacht een averechts effect van hetpolitieoptreden. Krakers melden dat inmiddels ook in andereplaatsen spandoeken met vergelijkbare teksten zijn opgehangen.

Tijdens een maandelijkse lawaaidemonstratie in Groningen warenmaandag affiches te zien met de tekst 'Reisbureau Rita, adequaattot het bittere einde'. Volgens de organisatie was hierbij geenpolitie aanwezig.

In Amsterdam en Haarlem trad de politie maandag wel op. Zowerd in Amsterdam een spandoek met de tekst 'Waarom mag jeMohammed een pedofiel noemen, maar Verdonk geen moordenaar?'weggehaald.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden