‘Verwijderen teksten tast vrijheid aan’

Het verwijderen van spandoeken met beledigende teksten aan het adres van minister Verdonk, afgelopen zaterdag in Amsterdam, is volgens enkele lokale politieke partijen in strijd met de vrijheid van meningsuiting....

Zaterdag deed de Mobiele Eenheid invallen bij vier kraakpanden in Amsterdam om beslag te leggen op spandoeken met teksten tegen minister Verdonk voor Vreemdelingenzaken en Integratie.

Justitie merkte twee leuzen specifiek aan als smaad: ‘Levend verbrand, Rita bedankt’ en ‘Rita moordenaar’. Tijdens de actie, waarbij ook spandoeken met andere leuzen werden verwijderd, werden geen arrestaties verricht.

Voor burgemeester Cohen woog de ‘dreigende sfeer’ rond de minister zwaar, aldus een woordvoerder. Vrijdag werd bekend dat er mogelijk is geschoten op het raam van de kamer van de minister. Verdonk heeft niet om de verwijdering gevraagd.

Advocaat Pestman van de krakers vindt de argumentatie van het Amsterdamse stadsbestuur ‘een smoes’. Hij bekijkt op welke manier er tegen B en W kan worden geprocedeerd. ‘De zaak krijgt zeker een staartje’, aldus Pestman. ‘Het is erg frappant dat er niemand bij de invallen is gearresteerd. Smaad tegen een minister ligt sowieso ingewikkeld. Bewindslieden moeten fermere taal kunnen incasseren dan gewone burgers, omdat zij als persoon verantwoordelijk zijn voor hun beleid. Dit is op Europees niveau vastgelegd.’

De fracties van GroenLinks en Amsterdam Anders/De Groenen (AADG) zullen donderdag vragen stellen aan de burgemeester Cohen over de kwestie. Partijvoorzitter Mol van AADG stelt verf en lakens beschikbaar aan actievoerders. Volgens Mol vormt het aftasten van de grens van wat je mag zeggen de kern van de democratie. Voor het raam van de fractiekamer van AADG op het Amsterdamse stadhuis hing maandagochtend een spandoek met de tekst ‘Verdonk, nog steeds geen bloed aan je handen?’ Volgens Mol heeft Cohen verzocht om het doek weg te halen. ‘Hij vindt dat een overheidsgebouw neutraal moet zijn. We hebben het toen bij een kraakpand aan de Amstel opgehangen.’

De partijvoorzitter verwacht een averechts effect van het politieoptreden. Krakers melden dat inmiddels ook in andere plaatsen spandoeken met vergelijkbare teksten zijn opgehangen.

Tijdens een maandelijkse lawaaidemonstratie in Groningen waren maandag affiches te zien met de tekst ‘Reisbureau Rita, adequaat tot het bittere einde’. Volgens de organisatie was hierbij geen politie aanwezig.

In Amsterdam en Haarlem trad de politie maandag wel op. Zo werd in Amsterdam een spandoek met de tekst ‘Waarom mag je Mohammed een pedofiel noemen, maar Verdonk geen moordenaar?’ weggehaald.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden