Verwey-Jonker werpt kritiek van zich

Het Verwey-Jonker Instituut voelt zich ten onrechte in diskrediet gebracht door de negatieve publiciteit rondom het feitenrelaas dat zij maakte voor de parlementaire commissie integratiebeleid....

Dat dit instituut voor de commissie dertig jaar integratiebeleid op een rijtje zette, vormde voor het SP-Kamerlid Lazrak de belangrijkste reden om uit deze commissie te stappen. Hij vindt dat het instituut te betrokken is geweest bij het integratiebeleid om een onafhankelijk onderzoek te kunnen uitvoeren.

Woensdag bekritiseerden ook VVD-Kamerlid Hirsi Ali, VVD-fractieleider Van Aartsen en het nieuwe SP-lid van de commissie, Vergeer-Mudde, de vermeende 'schijnobjectiviteit' van het instituut.

Verder richten de pijlen zich op de conclusies van het rapport dat, op verzoek van de Tweede Kamer, ook een mening geeft over het gevoerde integratiebeleid. Het rapport spreekt van het 'relatieve succes' van het integratiebeleid. De fractieleiders van VVD en SP noemen de integratie echter per definitie mislukt.

Opvallend genoeg kregen de onderzoekers expliciet de opdracht om te beantwoorden of 'het integratiebeleid, gegeven de doelstelling, als succesvol te kwalificeren is'.

Lazrak, maar ook de voltallige Kamer, hebben de kans gehad om te protesteren tegen het inhuren van het Verwey-Jonker Instituut. Ook werd de vraagstelling waarmee het instituut aan de slag ging - opgesteld door een andere, voorbereidende commissie - door de Kamer goedgekeurd.

Op grond van deskundigheid, onafhankelijkheid en prijs is een keuze gemaakt voor het Verwey-Jonker Instituut en het bureau QA+, stelt de commissie. Commissievoorzitter Blok (VVD) zegt dat er geen onderzoekers zonder belangen op dit terrein te vinden zijn, 'omdat iedereen met overheidsopdrachten zijn brood moet verdienen'. De kritiek dat de commissie zich afhankelijk heeft gemaakt van het Verwey-Jonker Instituut verwerpt de voorzitter stellig. 'Wij maken gebruik van hun bronnenonderzoek, maar trekken zelf onze conclusies.' Bovendien wordt het bronnenonderzoek getoetst aan andere onderzoeken, zegt Blok. 'Zo doen we dat ook met de mensen die we horen.'

Het zou een instituut als Nyfer, dat zich in veel mindere mate bezighoudt met integratie-onderzoek, meer tijd en geld kosten om de opdracht uit te voeren. En de tijd was krap: het rapport moest binnen twee maanden af. Nyfer-directeur Micaela Kross ('Ik wil de deskundigheid van het Verwey-Jonker Instituut absoluut niet in twijfel trekken) vraagt zich af of het parlement 'vervolgens het goedkoopste alternatief had moeten kiezen'.

Dat het Verwey-Jonker Instituut de opdracht desondanks niet had moeten aannemen, zoals collega's van de Erasmus Universiteit die geen gooi naar de opdracht deden, vindt oud-directeur Jan Willem Duyvendak onjuist. 'De collega's Entzinger en Engbersen zijn als ex-ambtenaren veel nauwer betrokken geweest bij het integratiebeleid.'

Hans Boutellier: 'Onderzoekers en beleidsmakers die samen een multiculturele samenleving fabriceren en die aan de samenleving opdringen. Dat komplot, daar moeten we vanaf.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden