Verwerkt Provençaals geitentrauma

Mijn eerste geitenkaaservaring was in Sainte-Croix-de-Provence op 16juli 1976, 'savonds bij het diner, en de volgende ochtend, bij het ontbijt....

Onno Kleyn

Gangbaarder, toen en zeker nu, zijn de verse geitenkaasjes, klein, als rolletjes, als drolletjes, piramides of schijfjes of wat dan ook. In weerwil van mijn Provençaalse geitentrauma waardeer ik die zeer. Lange tijd waren ze nauwelijks te krijgen in Nederland. Gelukkig waren er enkele Nederlandse makers, met voorop natuurlijk Herman van Koeveringe, die op zijn Wolverlei in Twente glorieuze geitenkaasjes maakt, en die verkoopt op de Amsterdamse Boerenmarkt. Maar daar heb je niks aan in Wildervank of Oude Niedorp. Stiekem rukt geitenkaas echter op in de supermarkt, verstopt in dermate commerciële verpakkingen van camembertmaker Président dat ik er geen acht op sloeg. Een dik persdossier opende mijn ogen, reden om eens te gaan proeven. Niet slecht! Naast een Wolverleitje gezet smaakt Président iets vetter, wat zouter ook; Wolverlei heeft duidelijk meer klasse. Maar als ik in Oude Niedorp zou wonen, zou ik blij zijn met de chèvres van Président. Joost mag weten waarom er behalve geitenmelk, stremsel, zuursel en zout nog zoiets als 'geitenkaasaroma' wordt toegevoegd, maar soit.

Verse geitenkaas is op allerlei manieren door eten te frommelen, zoals de malle recepten in de persmap van Président bewijzen. Het lijkt me echter lekker iets te verzinnen waarin je hem ook echt proeft: spinaziesoep met blokjes chèvre.

Snijd de courgette in blokjes. Bak de knoflook eventjes in een drup olie en doe dan de courgette en de spinazie erbij. Voeg een liter water en de bouillonblokjes toe. Kook een kwartier. Breng op smaak met zout en peper. Pureer de soep als je wilt. Doe in vier borden en verdeel er de blokjes geitenkaas over. Garneer met bieslook.

Onno Kleyn

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden