Verwerf vooral wijsheid

Dit is de tweede keer dat de Haagse imam Fawaz Jneid van de Haagse As Soennah moskee een prominente moslim in Nederland aanvalt....

Ahmed en Ahmed zijn beiden belangrijke gezichten in de Nederlandse samenleving en beiden belijdend moslim. Als Fawaz hen aanvalt, krijg ik het gevoel dat juist hij de islam kwaad doet en niet zij!

Fawaz zegt dat hij en zijn volgelingen een voorbeeld nemen aan a Salafo a Salih, de eerste drie generaties moslims, ruim zes eeuwen geleden. Eén fatsoensregel van deze beroemdste generaties die de islam gekend heeft, is zo belangrijk dat zelfs ik, met mijn onvolledige kennis, die ken. Die gouden regel luidt dat een oordeel rechtstreeks besproken wordt met de persoon om wie het gaat. Fawaz haalt de eer van deze generaties wel heel erg omlaag door niet met de heren Aboutaleb en Marcouch te spreken.

Hij zegt in zijn artikel: ‘De beste onder jullie, is de beste van jullie in de omgang met zijn familie.’ Dat is nu juist wat Ahmed Marcouch aan de orde stelde in het programma InFocus van de Nederlandse Moslim Omroep (NMO).

De profeet, vrede zij met hem, heeft gezegd dat wij goed moeten zijn voor onze ouders, onze vrouw of man en onze kinderen. Wij moslims moeten geloofsgenoten die zich niet houden aan deze woorden van onze profeet benaderen en hen vertellen dat de islam vrouwenonderdrukking bestrijdt! En natuurlijk ook mannenonderdrukking, wie weet gebeurt dat ook. Fawaz heeft nog veel te leren van deze heren. Ik zou zeggen: begin met het beheersen van de Nederlandse taal. Want zoals hij weet heeft onze profeet, vzmh, ons geleerd dat wij kennis moeten verwerven. Dat was zelfs het eerste bevel dat is neergedaald.

Als laatste wil ik heer Fawaz zeggen dat hij het beoordelen aan Allah moet overlaten. Die heeft de mens geschapen en enkel tot Hem hoort de mens zijn daden te verantwoorden. Daarom acht ik hem niet in de positie mensen die anders denken, te bestempelen als hypocriet en als vermomde ongelovigen.

Mohamed Bouyafa, IJsselstein

Opmars van Aziaten
Het gekrakeel over de inburgering van immigranten in Nederland en het gedoe rondom Wilders en zijn powerpointpresentatie Fitna doen mij geregeld denken aan de periode dat ik niet in Nederland woonde. Van mijn 7de tot mijn 15de woonde ik met mijn ouders en oudere zus in Australië, ten noorden van Perth in de toen nieuwe buitenwijk Edgewater. Halverwege de jaren tachtig werd daar een internationale universiteit gebouwd. Internationaal betekende toen voornamelijk Aziatisch. De studenten zochten woonruimte. Toen mijn zus voor zes maanden naar Nederland vertrok, verhuurden mijn ouders de lege slaapkamer aan een Maleisische student.

Opmars van Aziaten
Australië werd toen ‘overspoeld’ door immigranten uit China, Vietnam, Maleisië en Japan. Ik kreeg te maken met de vooroordelen en het ‘niet meer zo latente racisme’ van mijn klasgenoten. Klasgenoten wier ouders in Singapore, Libanon, Schotland en Duitsland waren geboren. Maar zij waren Australisch. Wanneer onze schoolbus langs de bushalte reed waar de gaststudenten zich ophielden, gingen de raampjes open en vlogen de klodders spuug door de lucht. ‘Fuckin’ slant-eyes, go home!’ Ik kreeg klappen als ik er wat van zei en ik kreeg klappen op het schoolplein omdat wij een ‘gele’ in huis hadden. Dat ik uit Nederland kwam, heeft mijn leeftijdgenoten nooit gestoord.

Opmars van Aziaten
Twee jaar geleden ging ik voor twee maanden terug naar Australië. De kinderen van de Aziaten van toen lopen nu met kinderwagens door Perth. Ik sprak met mijn Australische familieleden over de yellow wave van toen en vroeg hoe het tegenwoordig gaat. Ze zeiden: ‘Die Aziaten zijn het probleem niet, het zijn harde werkers, ze spreken de taal en ze klagen nooit. Nee dan die Somaliërs – niet te vertouwen. Ze stelen als de raven.’

Opmars van Aziaten
Martijn Goedegebuure, Den Haag

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden