Verwekker moet betalen

Grote steden jagen op vaders van niet-erkende kinderen. Onder meer in Amsterdam en Rotterdam worden bijstandsmoeders onder druk gezet de naam van de verwekker van hun kind te noemen, zodat de gemeente een financiële bijdrage van de biologische vader kan innen.

ROTTERDAM - Ook Zwolle en Maastricht experimenteren met deze aanpak. Als de vaders verplicht meebetalen aan het onderhoud van hun kinderen, is de gemeente minder geld kwijt aan uitkeringen. 'Maar het gaat ons er vooral om dat vaders verantwoordelijkheid nemen voor hun kind', aldus een zegsman van de gemeente Rotterdam.


De biologische verwekker is ook onderhoudsplichtig als hij een kind niet heeft erkend. Zo werd in 2005 zelfs een klant van een escortdame door de rechter onderhoudsplichtig geacht.


In Rotterdam maakten vorig jaar 250 bijstandsmoeders alsnog de naam van de verwekker van hun kind bekend. In navolging daarvan gaan ook Amsterdam, Zwolle en Maastricht nu achter mogelijke vaders aan.


De gemeenten gaan uit van informatie van de moeder. Maar sommige mannen ontkennen hun vaderschap. Dan vraagt de gemeente de rechter toestemming om de bijstand te verhalen.


Dat overkwam Rotterdammer Eric van Deurzen. De gemeente is van mening dat hij vader is, zo blijkt uit brieven. Een ex-vriendin stelt dat hij de vader is van haar zoon. 'Maar ik kán dat niet zijn, want in de periode dat hij verwekt is, waren we al maanden uit elkaar', zegt Van Deurzen. Toch wordt hij gesommeerd maandelijks 486 euro over te maken.


Volgens hoogleraren familierecht Paul Vlaardingerbroek en André Nuytinck moet in zulke zaken eerst in een 'vaderschapsactie' juridisch zijn vastgesteld dat de man de verwekker is. Die procedure kan alleen moeder of kind voeren. Bij Van Deurzen is dat niet gebeurd.


De gemeente Rotterdam stelt echter dat jurisprudentie leert dat een vaderschapsactie niet nodig is en dat ook de gemeente vaders bij de rechter kan aanspreken op hun onderhoudsplicht.


De rechtbank Rotterdam stelt dat het verzoek van de gemeente is ingewilligd omdat Van Deurzen geen verweer heeft gevoerd. 'Of hij wel of niet de vader is, was geen onderzoeksvraag in deze zaak. De rechter baseert zich op de informatie van de gemeente.'


Pagina 9: Interview Eric van Deurzen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden