Verweij en Van Veen lachen alweer

Pas na een 'indringend verzoek' van Corendon-directeur Atilay Uslu bleken schaatser Koen Verweij en coach Jan van Veen bereid hun oud zeer te vergeten. Dinsdag sloot Verweij een tweejarige overeenkomst met Team Corendon.

VAN ONZE VERSLAGGEVER MARK VAN DRIEL

LIJNDEN - Ze beseften dat ze elkaar nodig hebben. De maandenlange speurtocht naar een sponsor had de wereldkampioen allround weinig opgeleverd, Van Veen vreesde zonder versterking meteen op achterstand te staan in de strijd met andere merkenteams.

Eerdere suggesties van Uslu hadden weinig opgeleverd. Sven Kramer bleek te duur. Het aantrekken van Ireen Wüst zou de ontwikkeling van Lotte van Beek in de weg staan. De sprinttweeling Michel en Ronald Mulder zou het allroundkarakter van de ploeg aantasten. Coach Van Veen legde de zakenman steeds haarfijn uit waarom zijn ideeën om sporttechnische redenen niet uitvoerbaar waren. 'En Jan beslist', zei Uslu in Lijnden.

Tegen Verweij (23) kon Van Veen geen bezwaren inbrengen, anders dan de pijnlijke breuk waarin hun eerdere samenwerking was geëindigd. De schaatser sloot een jaar voor de Winterspelen van Sotsji een lucratieve deal met de TVM-ploeg. Hij verliet Van Veen en zijn ploeggenoten, net voordat die na een lange, moeizame zoektocht naar geldschieters onderdak vonden bij Corendon. Er vielen harde woorden.

In Sotsji pakte Verweij zilver op de 1.500 meter en goud op de ploegenachtervolging. De pupillen van Van Veen veroverden vijf medailles. Toen Verweij na Sotsji zonder ploeg kwam te zitten omdat TVM stopte als geldschieter, leek een hereniging tussen schaatser en coach uitgesloten, ook al was Verweij met Kramer de enige schaatser die voldeed aan het profiel dat Van Veen opstelde voor een mogelijke versterking.

Toch bleek voor de verzoening weinig meer nodig dan de zachte dwang van Uslu. 'We moesten meteen lachen toen we elkaar zagen', zei Verweij over hun eerste ontmoeting, vorige week. Ze beseften dat de voordelen van een hereniging groter waren dan het in stand houden van een oude vete.

Van Veen heeft veel vertrouwen in de mogelijkheden van Verweij. Dat die de eerste twee trainingsmaanden van zijn ploeg heeft gemist, beschouwt de coach niet als een probleem. 'Een echte topsporter pikt het snel weer op.'

Verweij brandt van ambitie na enkele lichtzinnige maanden, waarin hij commerciële uitstapjes paarde (tv-show Sterren Springen) aan frustrerende gesprekken met potentiële sponsors. 'De tijd dat je zomaar 2 miljoen euro voor een ploeg krijgt, is voorbij', ontdekte hij. Met Blokhuijsen hoopt hij de aanval op Sven Kramer te openen. De Fries is in zijn beleving nog altijd 'de te kloppen man'.

Corendon-directeur Uslu heeft in elk geval hoge verwachtingen van Verweij, op sportief en commercieel vlak. Met zijn lange lokken, tattoos en Harley Davidson is de schaatser misschien niet het prototype van de vakantieganger die hij met zijn reisorganisatie hoopt te bereiken. Maar Uslu denkt dat Verweij veel Nederlanders aanspreekt.'Hij is een jongen van het volk.'

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden