Verweer psychiaters VS over handboek 'is rookgordijn'

Onjuist, zegt de Amerikaanse psychiatrievereniging over de 'banden met de industrie'. Maar de aantijgingen stoelen op hun eigen gegevens.

Het valt erg mee met de belangenverstrengeling van de psychiaters die het nieuwe handboek voor psychiatrie aan het opstellen zijn. Helemaal niet waar dat ruim tweederde van hen banden heeft met de farmaceutische industrie, het gaat slechts om 28 procent. Dat zegt althans John Oldham, voorzitter van de Amerikaanse Vereniging voor Psychiatrie (APA), opdrachtgever van dat handboek. Hij komt met eigen cijfers die de berichtgeving in het vakblad PLoS Medicine moeten ontkrachten.


'Een rookgordijn', laat Harvard-psycholoog Lisa Cosgrove desgevraagd per e-mail weten. Cosgrove is een van de onderzoekers die vorige week een kritisch artikel publiceerde over de financiële belangen van de ruim 140 psychiaters die meedenken over de DSM-5, de herziene versie van het boek met psychiatrische diagnoses. Kennis daarover zegt iets over mogelijke invloed van de industrie op de inhoud van dat boek.


De tactiek van de psychiatervoorman lijkt op de manier van werken van door de industrie gesponsorde onderzoekers, schrijft Cosgrove in een reactie: 'Als hun studie onwelgevallige resultaten oplevert, gaan ze anders meten.'


PLoS Medicine bekeek de informatie die de psychiaters zelf hadden moeten doorgeven. Toen ze in 2007 voor de klus werden gevraagd, moesten ze van de APA noteren welke banden zij in de drie jaar ervoor met de industrie waren aangegaan. Die verklaring wordt jaarlijks ververst, steeds voor de drie voorafgaande jaren - beïnvloeding is immers een zaak van lange adem. Door alle verklaringen op een rij te zetten, ontdekten de onderzoekers bij 69 procent van de psychiaters banden met de industrie. Die verklaringen zijn openbaar en in te zien op de site van de DSM-5.


De cijfers van voorzitter Oldham zijn gebaseerd op verklaringen van de psychiaters over alleen het afgelopen jaar. Zo ontving 12 procent subsidie voor onderzoek, fungeerde 10 procent als consultant en kreeg 7 procent honoraria van een farmaceutisch bedrijf. Bij elkaar heeft dus slechts ruim een kwart banden met de industrie, meldt het persbericht van de APA. Cosgrove wijst er fijntjes op dat de eigen regels van de club kennelijk opeens niet meer gelden. 'De APA is blijkbaar ongelukkig met onze bevindingen en probeert die in diskrediet te brengen.'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.