Verwarring over vrijlaten ex-medewerkster Saddam

In Irak is woensdag verwarring ontstaan over de mogelijke vrijlating van een ex-medewerkster van Saddam Hussein. Nadat het Iraakse ministerie van Justitie had aangekondigd dat ze spoedig zou vrijkomen, weerspraken de VS en de Iraakse premier Ayad Allawi dit....

ReutersAP en AFP

De Brit Kenneth Bigley (62) is nog in leven, blijkt uit videobeelden die gisteren op een islamistische website zijn gezet. Hierop richt hij zich tot de Britse premier Blair, 'de enige persoon op Gods aarde die me kan helpen'.

Het lichaam van het tweede Amerikaanse slachtoffer, Jack Hensley, is gisteren gevonden in Bagdad. Hensley's hoofd zat erbij in een zwarte plastic zak. Hij zou gisteren 49 zijn geworden.

Hensley en Bigley zijn vorige week met de maandag vermoorde Eugene Armstrong ontvoerd door de aan Al Qa'ida gelieerde Tawhid wal Jihad (monotheïsme en heilige oorlog). De groep herhaalde gisteren het dreigement dat Bigley wordt gedood als de Britse regering niet in actie komt. Wat voor actie wordt bedoeld, werd niet gezegd, noch is een nieuw ultimatum gegeven.

Bigley's familie dringt erop aan dat twee vrouwelijke ex-medewerksters van Saddam Hussein vrijkomen, volgens de VS de enige vrouwelijke gevangenen in Irak. Eén van hen is Rihab Taha, ook 'dr. germ' (microbe) genaamd omdat ze meewerkte aan de ontwikkeling van biologische wapens. Iraakse rechters zouden haar voorwaardelijke vrijlating hebben bevolen wegens gebrek aan bewijs, werd woensdag in eerste instantie gemeld. De vrijlating zou echter niet voor zaterdag plaatshebben.

Tawhid wal Jihad wordt geleid door de Jordaanse terrorist Abu Musab al-Zarqawi, op wiens hoofd de VS 25 miljoen dollar hebben gezet. Woensdag werd bekend dat Al-Zarqawi's geestelijk leider en tweede man van Tawhid wal Jihad, sheikh Abu Annas al-Shami, vorige week in West-Bagdad is omgekomen bij een Amerikaanse luchtaanval. De Jordaanse geestelijke rechtvaardigde het onthoofden van gijzelaars die met de Amerikanen samenwerken.

Ook woensdag zette de Amerikanen hun militaire acties voort tegen het verzet. Bij hevige gevechten in de shi'itische wijk Sadr-Stad in Oost-Bagdad werden tien mensen gedood en raakten er 92 gewond. Elders in Bagdad bracht een zelfmoordterrorist een bomauto tot ontploffing in een drukke straat, waar tientallen mannen die zich wilden aanmelden bij de Iraakse veiligheidsdienst zich ophielden. Zeker elf doden en tientallen gewonden waren het gevolg. In Noord-Irak kwamen drie Amerikaanse soldaten om bij incidenten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden