Update

Verwarring binnen CDA over afgezwakte 'Mauro-resolutie'

Binnen het CDA is verwarring ontstaan over een zin in de resolutie over alleenstaande minderjarige vreemdelingen. In de overwegingen van de resolutie staat: 'Het uitzetten van deze jonge mensen met of zonder diploma is ongewenst en strookt niet met de CDA-uitgangspunten.'

CDA' er Elco Brinkman (L) is in gesprek met minister Gerd Leers (Asiel en Immigratie) tijdens het CDA-najaarscongres. Beeld anp
CDA' er Elco Brinkman (L) is in gesprek met minister Gerd Leers (Asiel en Immigratie) tijdens het CDA-najaarscongres.Beeld anp

Die zin lijkt in strijd met het standpunt van de CDA-fractie en met het standpunt van CDA-minister Gerd Leers van Asiel en Immigratie, die besloten heeft dat de 18-jarige Mauro Manuel moet worden teruggestuurd naar zijn geboorteland Angola. CDA-fractiespecialist Raymond Knops zegt in een reactie: 'Zoals het hier staat, klopt het niet. Dit is heel kort door de bocht.' Hij stelt dat de zin geen gevolgen heeft voor het standpunt van de CDA-fractie.

Verantwoordelijk minister Leers zegt dat de zin in de goede context moet worden gelezen: In het oude beleid werden minderjarige alleenstaande asielzoekers opgevangen tot hun 18e en moesten ze daarna terug. Dat gaat hij aanpassen, door al in een heel vroeg stadium duidelijkheid te geven aan de kinderen of jongeren of ze in Nederland mogen blijven of niet.

Afgezwakte resolutie
Het CDA-congres heeft eerder vandaag een afgezwakte resolutie over alleenstaande minderjarige vreemdelingen aangenomen. Van de aanwezige leden stemde 85 procent voor de resolutie, die de partij oproept een humaan beleid te voeren ten aanzien van alleenstaande minderjarige vreemdelingen.

Formeel ging de resolutie niet over de uitzetting van de 18-jarige Mauro Manuel naar zijn geboorteland Angola, maar veel sprekers betrokken zijn situatie er wel bij. De resolutie is geen oproep aan minister Gerd Leers (Asiel en Immigratie) om Mauro toch in Nederland te laten blijven.

'Situatie Mauro verandert niet'
CDA-Tweede Kamerlid Raymond Knops laat in een eerste reactie weten dat de CDA-fractie aan de slag gaat met de aangenomen resolutie , maar dat het de situatie van de jonge Angolees Mauro Manuel niet verandert.

Knops heeft de boodschap van de resolutie zo opgevat dat de CDA-fractie 'er iets mee moet'. Maar hij benadrukte dat het congres niet kan besluiten over een verblijfsvergunning voor Mauro.

'Geen resolutie over Mauro'
Minister Gerd Leers ervaart de resolutie op het CDA-congres niet als een uitspraak over de situatie van Mauro. Net als het congres zegt Leers te willen werken aan een humaan asielbeleid waarin niet de zieligheid maar de kracht van mensen centraal staat. Leers ziet de resolutie daarom als ondersteuning van zijn beleid.

Eensgezind
Vicepremier Maxime Verhagen hoopt dat de Tweede Kamerfractie van zijn partij zich komende week 'eensgezind' zal presenteren in de kwestie rond de dreigende uitzetting van de jonge Angolees Mauro Manuel. Volgens hem heeft het congres geen oproep aan het kabinet of de fractie gedaan om het besluit te veranderen dat Mauro geen recht heeft op een verblijfsvergunning.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden