Verwarden per 'psycholance' naar noodhulp

VAN ONZE VERSLAGGEVER JAAP STAM

AMSTERDAM - 1.819 psychiatrische patiënten, gemiddeld vijf per dag, heeft de Amsterdamse politie in 2013 naar de spoedopvang gebracht. Vanaf mei gaat de 'psycholance' rijden: een speciale ambulance die ernstig verwarde personen naar de noodopvang kan brengen.

'Deze mensen hebben hulp nodig. Zij moeten niet met handboeien om in een politieauto worden afgevoerd en via een cel in de opvang belanden', zegt de Amsterdamse politiechef Pieter-Jaap Aalbersberg. Hij kondigde woensdag de komst aan van de uit Noorwegen overgewaaide psycholance.

De problemen met ernstig verwarden nemen toe, zei Aalbersberg. In 2012 bracht de Amsterdamse politie 1.686 psychiatrisch patiënten naar de noodhulp. De hulp van de politie wordt vaker ingeroepen vanwege de gebrekkige begeleiding van psychiatrisch patiënten.

Doordat het beleid erop is gericht psychiatrische patiënten zelfstandig te laten wonen, de hulp door de bezuinigingen is teruggeschroefd en het aan 24-uursopvang ontbreekt, kampen omwonenden vaker met ernstige overlast. In sommige buurten besteedt de wijkagent 60 procent van zijn tijd aan psychiatrische patiënten die overlast of gevaar veroorzaken.

'Patiënten moeten voorbereid zijn op de samenleving en de samenleving moet voorbereid zijn op patiënten', vindt Aalbersberg.

De Amsterdamse politie heeft per vijfduizend inwoners een wijkagent. De hoofdcommissaris zou graag zien dat de geestelijke gezondheidszorg een dergelijk netwerk van wijkverpleegkundigen opbouwt. Die zouden kunnen toezien op medicijngebruik en als vraagbaak kunnen fungeren.

'Psychiatrische patiënten plegen geen strafbaar feit. Het is niet ons werk. Zij zijn veel beter af met deskundige hulp. '

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden