Verwarde twintigers

BEREND JAN BOCKTING

Hij zou een verre neef zijn van filmmaker Lars Von Trier, het in Denemarken geboren maar in Noorwegen wonende en werkende filmtalent Joachim Trier (1974). Eerder dit jaar, tijdens het verschijnen van zijn sterke langverwachte tweede film Oslo, 31. August, vertelde hij dat de familieband toch niet bestond. Het was een veelzeggende uitspraak, want Trier staat als regisseur inmiddels nadrukkelijk op eigen benen.

Deze prachtige debuutfilm, een hip en spectaculair verteld verhaal over twee jonge, bevriende schrijvers van wie slechts eentje succes oogst, sneeuwde hier een beetje onder tussen het overige filmaanbod, maar verdient herwaardering als machtig portret van een generatie verwarde twintigers. Trier liet zich onder meer inspireren door de Franse nouvelle vague, maar ontpopte zich direct als filmmaker met een uniek eigen stempel.

Reprise (Joachim Trier, 2006)

Nederland 2, 23.15-0.56 uur.

When Darkness Falls

(Anders Nilsson, 2006) De Zweedse regisseur en scenarist Anders Nilsson maakt sinds de jaren tachtig furore met b-films, maar is buiten zijn thuisland nooit echt doorgebroken. Met When Darkness Falls maakte hij een ambitieus, ietwat zwaarwichtig drieluik dat op zijn best doet denken aan het Mexicaanse grotestadsepos Amores Perros uit 2000.

Er is een verhaal waarin de dochter van een immigrantenfamilie met eerwraak krijgt te maken, een verhaal over een tv-presentatrice die wordt mishandeld door haar echtgenoot en een verhaal over een nachtclubeigenaar die getuigt tegen een groep gewelddadige criminelen. Thematisch komen de verhalen weliswaar voldoende overeen, maar er ontbreekt een verbindende gebeurtenis, waardoor het geheel te veel aanvoelt als los zand.

Canvas, 23.15-1.25 uur.

Film

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden