Verwarde monarch
De Britse koningin houdt meer van dieren dan van mensen. Dat zou kort door de bocht een van de conclusies kunnen zijn uit de speelfilm The Queen van Stephen Frears, over de pijnlijke periode in Engeland na de dood van prinses Diana. De film leverde hoofdrolspeelster Helen Mirren een Oscar op. Terecht - ze speelt koningin Elizabeth met een vanzelfsprekende gratie, alsof ze nooit iets anders heeft gedaan. Regisseur Frears (Dangerous Liaisons, High Fidelity) verfilmde het ragfijne script van Peter Morgan op een ingetogen manier, met alle aandacht voor de acteurs, waardoor hij de bij een onderwerp als dit op de loer liggende sensatiezucht binnen de perken wist te houden.
Naast Mirren valt Michael Sheen op. Hij wordt als de jonge en immens populaire Tony Blair na de dood van prinses Diana geconfronteerd met toenemende kritiek op het kille, emotieloze koningshuis. Zijn ontmoetingen met de koningin zijn fraai in beeld gebracht. Maar de mooiste momenten zijn voor Mirren solo, als de verwarde monarch die haar greep op haar familie, haar volk en haar leven lijkt te verliezen. Saillant detail: na het winnen van haar Oscar werd Mirren door de Britse majesteit uitgenodigd voor een diner. Tot schrik en afgrijzen van alles en iedereen ging de actrice niet op die uitnodiging in. Hoge functionarissen van Buckingham Palace repten van een belediging, maar Mirren had het gewoon te druk.
Wolke 9
(Andreas Dresen, 2008) Een huwelijk, een partner die vreemdgaat, de sores die dat geeft: het zijn ingrediënten voor een standaard psychologisch drama, ware het niet dat de hoofdpersonen in dit geval de 60 al ver gepasseerd zijn. Om dan de amoureuze escapades en liefdesperikelen uitgebreid in beeld te brengen, vergt moed. Wolke 9 (ook wel: Cloud 9) legt fijntjes bloot hoe geconditioneerd de kijkersblik is. Je ziet een doodnormale film, maar ervaart hem als iets bijzonders, omdat dit universele verhaal doorgaans wordt verteld met veel jongere karakters.
Arte, 20.15-21.50 uur.
The Shawshank Redemption
(Frank Darabont, 1994) Toen het werd uitgebracht, in 1994, was het ingetogen gevangenisdrama The Shawshank Redemption geen kaskraker. Bij nader inzien verschafte een flinke schare filmfans de film de cultstatus en tegenwoordig staat hij op vele favorietenlijstjes in de hoogste regionen. Die merkwaardige levensloop is niet verwonderlijk, want op het eerste gezicht betreft het hier een eendimensionaal verhaaltje (van Stephen King) over een bankier (de fenomenale Tim Robbins) die, in de jaren veertig van de vorige eeuw, in de bajes belandt na te zijn veroordeeld tot twee keer levenslang wegens de moord op zijn echtgenote en haar minnaar. Het leven achter de tralies blijkt uiteraard geen lolletje, maar al snel sluit de van zijn voetstuk gevallen geldhandelaar een verbond met de regelneef van de gevangenis: de ijzersterke Morgan Freeman. Het is de chemie tussen de twee hoofdrolspelers die de film cachet geeft, naast de bedwelmende beelden van cameraman Roger Deakins en de terughoudende regie van Frank Darabont.
RTL 5, 20.30-23.20 uur.
Die Another Day
(Lee Tamahori, 2002) In de prima laatste Bond met Pierce Brosnan wordt 007 in Noord-Korea opgepakt en vastgezet. Veertien maanden later krijgt hij in ruil voor een Koreaanse spion zijn vrijheid terug.
SBS 6, 20.30-22.30 uur.
Stephen Frears reageerde na de première van The Queen op de kritiek dat hij een anti-monarchistische film zou hebben gemaakt.
undefined