'Verwarde mannen' zitten vast tijdens Dodenherdenking

Dodenherdenking 2010. De twee minuten stilte waren nog maar net ingegaan toen de man die bekend zou worden als de Damschreeuwer de rust verstoorde met een schreeuw. Daarop riep iemand 'bom' en stoof de menigte uiteen. 60 gewonden waren het gevolg. Maar waar is de Damschreeuwer nu gebleven?

Paniek tijdens Dodenherdenking 2010. FOTO ANP

Vanavond om acht uur zullen koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en prinses Máxima weer aanwezig zijn op de Dam. Net zoals vertegenwoordigers van het kabinet en vele belangstellenden. De Damschreeuwer is echter nog steeds niet op vrije voeten. De man zit momenteel 90 dagen vast op verdenking van diefstal. Volgens de politie Amsterdam is dat de straf die op veelplegen staat, en heeft het niets met Dodenherdenking te maken. 'In dit geval komt het ons goed uit' aldus een woordvoerder van de politie.

Behandelingetje

De Damschreeuwer, ook wel bekend als Adam, moet een zogenaamde ISD-zitting afwachten. Daarbij wordt beslist of hij in een Inrichting voor Stelselmatige Daders opgesloten wordt, wat betekent dat hij in totaal 2 jaar vastgehouden kan worden. De Wet bijzondere opnemingen in psychiatrische ziekenhuizen maakt het mogelijk iemand in een psychiatrische kliniek te laten opnemen. In een interview met het NRC zegt Marriëlle Essen, advocaat van de schreeuwer, dat het OM echter bewust kiest voor een strafrechtelijke vervolging. Hiermee wordt het signaal afgegeven dat iemand die zoiets doet 'er niet met een behandelingetje vanaf komt'.

Tbs

Essen is tevens de advocaat van de man die vorig jaar op Prinsjesdag in Den Haag een waxinelichthouder naar de Gouden Koets van de koningin gooide. De dader, Erwin L., zit vast in het Pieter Baan Centrum. L. zit daar omdat de rechter overweegt hem tbs op te leggen. Essen vindt dat 'in geen verhouding staan tot de geringe ernst van de feiten waarvan L. wordt verdacht'. Ter vergelijking: een man die in 2002 een verfbommetje gooide naar de Gouden Koets kwam er vanaf met een boete van 250 euro.

Intussen heeft de gemeente Amsterdam in samenspraak met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) extra veiligheidsmaatregelen ingelast naar aanleiding van de chaos van vorig jaar. Deze houden onder meer in dat er een veiligheidsgebied is gemaakt rondom de Dam waarbinnen enkel genodigden en leden van de organisatie binnen kunnen. Burgers die in dit gebied wonen en werken zullen vanmiddag tussen 16:00 en 21:00 geëscorteerd worden.

Gespannenheid

De vraag blijft of het vastzetten van de beide, volgens het OM 'verwarde mannen', tot minder gespannenheid onder de aanwezigen zal leiden. Sinds bekend werd dat terroristenleider Osama bin Laden door het Amerikaanse leger gedood werd, resulteerde dit wereldwijd in een verhoogd terreuralarm. Burgemeester van der Laan benadrukte echter dat ondanks de toegenomen veiligheidsmaatregelen het 'open karakter' van de Dodenherdenking bewaard is gebleven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden