Verwarde man die academicus Ensink doodstak veroordeeld tot kliniek

De jongeman die de Nederlandse geleerde Jeroen Ensink bij diens Londense woning heeft doodgestoken is maandag veroordeeld tot opname in een psychiatrische kliniek. Elf dagen nadat hij vader was geworden van een dochter werd de 41-jarige Ensink eind vorig jaar op klaarlichte dag aangevallen door Femi Nandap. De Zwollenaar, een gerenommeerde wetenschapper die doceerde aan de London School of Hygiene and Tropical Medicine, overleed ter plekke.

Patrick van IJzendoorn
Een Britse agent op straat in Londen. Beeld afp
Een Britse agent op straat in Londen.Beeld afp

Na de veroordeling zette de 37-jarige weduwe, Nadja Ensink-Teich vraagtekens bij de houding van de autoriteiten. 'Hoe heeft dit kunnen gebeuren? Dat is mijn grootste vraag,' zei ze tegenover The Guardian. 'Het is moeilijk om te leven met de wetenschap dat dit voorkomen had kunnen worden.' Ze riep op tot een onderzoek naar het falen van justitie en de gebrekkige opvang in de geestelijke gezondheidszorg.

Bij de rechtszaak bleek dat de 23-jarige moordenaar een bekende van de politie was. In mei 2015 zwaaide Nandap met een groot mes in Primrose Gardens, niet ver van Islington waar de Ensinks woonden. Hij beet vervolgens een agent die hem wilde oppakken. Na zijn arrestatie werd Nandap op borg vrijgelaten en hij vertrok meteen naar zijn vaderland Nigeria, waardoor hij een afspraak met de reclassering misliep. Dit verzuim bleef onbestraft.

Na zijn terugkomst op Britse bodem verscheen Nandap, die leed aan psychoses, opnieuw voor de rechter en wederom werd hij op borg vrijgelaten. In de dagen voor kerst besloot het Openbaar Ministerie Nandap, die illegaal in Engeland verbleef, toch niet te vervolgen omdat er niet genoeg bewijs zou zijn. Zes dagen later, op 29 december, stak hij Ensink neer, die net de deur was uitgegaan om geboortekaartjes te bezorgen.

De weduwe is na de moord teruggekeerd naar Nederland. 'Ik mis het leven dat ik had moeten leiden,' zo sprak ze in de rechtszaal, 'Ik mis de verjaardagen die ik nooit meer met hem kan vieren. Ik mis de kinderen die ik nooit met hem zal hebben. Ik mis zijn grapjes. Ik mis zijn verhalen over het werk. Ik mis de twinkeling in zijn ogen. Ik mis zijn aanraking en het geluid van zijn stem wanneer hij zegt van me te houden.'

Ensink woonde sinds 2010 in Londen. Daarvoor heeft hij onder meer in Pakistan, India, Tanzania en Malawi gewoond waar hij werkte aan waterprojecten. Schoon drinkwater bieden aan mensen in ontwikkelingslanden was zijn grote missie. 'Zijn dood is indirect ook een verlies voor arme mensen in de wereld,' schreef The Lancet in een postuum.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden