Verwarde advocate reed met opzet Van Aartsen aan

Advocate Frederiek de J., de 41-jarige vrouw die ervan wordt verdacht VVD-fractieleider Van Aartsen en zijn voorlichter donderdag te hebben aangereden, heeft dat met opzet gedaan....

De J. had niet het vooropgezette doel de VVD-leider met haar auto te scheppen. Dat idee kreeg ze pas toen ze hem donderdag op het Lange Voorhout op het gras zag staan. Tijdens het korte verhoor vrijdagmiddag maakte De J., volgens persofficier van justitie Rijsdorp, een verwarde indruk. Of zij degene is die e-mailtjes met bedreigende teksten heeft gestuurd naar het tv-programma NOVA, kan Rijsdorp niet zeggen. Donderdagavond nam de politie in haar woonplaats Enschede De J.'s computer in beslag voor ander onderzoek.

De advocate was tot 1 april 2003 actief bij het Bureau Rechtshulp in Utrecht. Op die datum stopte ze met haar werk wegens ziekte. Deken mr. Schyns van het bureau wil niet zeggen of die ziekte psychisch van aard was. In Utrecht stond De J. sinds 25 oktober 2002 als advocate ingeschreven. Daarvoor werkte ze in Rotterdam.

Vanuit de achterstandswijk Delfshaven stuurde ze begin 2003 e-mails naar de internetpagina van Freek de Jonge, die niet erg helder waren. Ze schreef 'veel te hebben meegekregen. Ik red het wel.' Later meldde ze CNN te hebben willen bereiken. In het Engels vertelde ze van olifanten te houden en dat ze een belediging is voor de Britse geheime dienst.

Maandag ontving NOVA een boodschap, getiteld 'Moordaanslag'. Daarin werd geen politicus bij naam genoemd. De laatste zin luidde: 'In een land waar ze zo met mensen omgaan, kan ik niet leven. Dus dan wordt het maar moord.' In mailtjes die later die dag volgden, stond verder: 'Vanwege die microfoontjes word ik gek. Dit is een volstrekt mensonwaardige situatie. . .Binnen twee dagen tenminste een miljoen op de bankrekening (. . .) niet vergeten me op de hoogte te stellen, anders op zijn minst vier mensen dood.' Na de aanrijding donderdag kreeg NOVA een e-mail van dezelfde afzender. 'Zo het spelletje wordt gewoon voortgezet. Een wanhoopsdaad. Ik vrees dat er nog meer zullen volgen.'

Het OM verdenkt de advocate van poging tot moord of doodslag, dan wel tot zware mishandeling. Het ministerie wil dat De J., die op het politiebureau in Den Haag vastzit, door een psychiater en een psycholoog wordt onderzocht. Over haar motieven kon het OM nog niets zeggen.

Premier Balkenende veroordeelde de aanval op Van Aartsen gisteren. 'Dat mag niet en dat kan niet. Je mag van mening verschillen. Je mag hard debatteren, maar als dat gepaard gaat met aanvallen op personen, moet dat worden afgekeurd. Dat is tot op het bot fout', aldus de premier. Balkenende ziet in het incident vooralsnog geen aanleiding de beveiliging van bewindslieden te verscherpen. Zelf was hij gisteren zichtbaar niet meer beveiligd dan normaal. Na de ministerraad liepen diverse politici naar hun departement.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden