Verwacht: 'supersmelt' van ijsmassa's op Groenland

De bijdrage aan de zeespiegelstijging door smeltende ijsmassa's op Groenland kan over vijftien tot dertig jaar abrupt verdubbelen. Dat voorspelt een internationaal team van ijskaponderzoekers vandaag in het tijdschrift Nature, na jaren onderzoek op West-Groenland.

De Birthday Canyon in Groenland, een kloof die is uitgesloten door smeltwater. De sneeuwbuffer waarin gesmolten ijs weer deels bevriest, raakt vol.Beeld James Balog/AP

Ongeveer de helft van het smeltwater van het landijs op Groenland komt nu nog niet in zee terecht doordat het water in de luchtige sneeuw sijpelt en daar herbevriest. Die buffer, aldus de onderzoekers, raakt echter snel vol.

Zij deden onderzoek naar de natuurlijke absorptiecapaciteit voor smeltwater van de bovenste 10 meter samengedrukte sneeuw (firn) langs een 85 kilometer lange lijn aan de westkant van de Groenlandse ijskap. Het is voor het eerst dat de waterhuishouding van de firn zo systematisch is gemeten. Tot nog toe waren daarvoor alleen modellen beschikbaar, die lieten zien dat ongeveer 40 tot 50 procent van het smeltwater herbevriest.

Natuurlijke buffer
Volgens de metingen en berekeningen in Nature is de smeltwaterbuffer van heel Groenland in totaal nog ergens tussen de 300 en 1.300 gigaton groot. Blijft de smelt zo snel toenemen als in de laatste jaren, dan is de natuurlijke buffer in vijftien jaar vol. In andere situaties duurt dat misschien dertig jaar, aldus onderzoeksleider Joel Harper van de universiteit van Montana.

De Utrechtse poolijsdeskundige prof. Michiel van den Broeke zegt verheugd te zijn over de eerste echte meetgegevens over de wateropname op Groenland. 'Met zulke data kunnen we onze modellen voor de Groenlandse ijskap zeker verbeteren', zegt hij.

Die modellen zijn opgenomen in de prognoses van het VN-klimaatpanel IPCC voor de zeespiegelstijging in de komende eeuw. Daarin wordt een stijging van 20 tot 70 centimeter van de zeeën rond het jaar 2100 voorzien, deels door toedoen van Groenland.

Volgens Van den Broeke is de eerste schatting van de sneeuwbuffer geen goed nieuws. 'Uiteindelijk wordt het als een spons die vol zit: alles wat erin gaat, komt er aan de andere kant meteen uit. In dit geval richting zee.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden