Verwaarloosde opleiding wreekt zich in toptennis

Met Jan Siemerink verdween gisteren, reeds na twee ronden, de laatste Nederlander uit het Grand Slam van Australië. De toestand in het nationale toptennis is alarmerend....

Van onze verslaggever John Volkers

Drie maanden is in Nederland gekissebist over de vraag wie captain van het Davis Cup-team moest zijn. Moest Michiel Schapers het blijven of kon Tjerk Bogtstra het worden? Er zijn - zo is deze week in Melbourne gebleken - ernstiger zaken aan de hand in het Nederlandse tennis.

Binnen twee ronden verdwenen bij de Open Australische alle acht Nederlanders uit het toernooi. De zwakte van de vrouwen was onderhand wel bekend, maar bij de mannen werden de nieuwste vorderingen van talenten als Peter Wessels en Raemon Sluiter en van een arrivé als Sjeng Schalken verwacht.

Het was evenwel veteraan Jan Siemerink, de dertig al voorbij, die als enige Nederlander de tweede ronde van het mannenenkelspel haalde. Op de derde ronde, een plaats bij de laatste 32, had hij in de wedstrijd van donderdag tegen de Fransman Sebastien Grosjean geen enkel uitzicht. Siemerink verloor in drie sets.

Dat Siemerink - in 1998 nog de nummer veertien van de wereld - in de ware top niet meer kan meekomen, was al eerder vastgesteld. Toch wordt van hem nog een rol verwacht in de Davis Cup. De linkshander lijkt met zijn volley-kwaliteiten de aangewezen man om dubbelspeltroef Paul Haarhuis te ondersteunen.

Om de waarde van die combinatie te beproeven had Haarhuis ook in Australië moeten zijn. Na een dertienjarige carrière wil de Eindhovenaar het rustiger aan doen. Hij heeft zijn afscheid uitgesteld, tot het einde van de Davis Cup-campagne van dit jaar.

In Melbourne ontbrak ook Neerlands beste tennisser: Richard Krajicek. Hij heeft de laatste jaren een merkwaardige staat van dienst bij de eerste Grand Slam. In '98 nam hij ten tijde van het toernooi in Australië wintersportvakantie. Een jaar later vond hij de verre reis wel weer de moeite waard, maar ontbrak het hem op het beslissende moment aan wedstrijdconditie.

In 2000 raakte hij in de tweede ronde, tegen de Fransman Escudé, geblesseerd en kon hij in Nederland aangekomen direct door naar de operatiekamer van Dijkzigt in Rotterdam. Voor de editie-2001 moest Krajicek afschrijven wegens een 'golfelleboog'.

Over anderhalve week moet in Milaan blijken of de kopman van het Nederlands DC-team voldoende hersteld is om een rol te spelen in de eerste ronde tegen titelverdediger Spanje. Zonder serieuze wedstrijd in de benen zal hij op 9 februari nìet in het Eindhovense Indoorsportcentrum aantreden.

De motivatie het na zovele mislukkingen nog één keer heel goed te doen, zal mogelijk een stimulerende invloed op het herstel van Krajicek hebben. Drie maanden onderhandelde hij met de tennisbond en captain Schapers over een oplossing voor de in zijn ogen gebrekkige leiding van het Davis Cup-team.

Krajicek stak de nek uit voor het team, voor de jonge opvolgers, maar hij mag zich afvragen hoeveel zin de paleisrevolutie heeft gehad. De preparatie voor het alles-of-niets duel met de Spanjaarden - de status van het nationale tennis is in het geding - is vooralsnog ver onder de maat.

In Australië overheerst de vraag of al die moeite wel zin heeft gehad. In Melbourne is de captain (Bogtstra) er niet bij, technisch coördinator (Felius) is voor dringender zaken thuis gebleven. De kopman (Krajicek) en de dubbelspecialist (Haarhuis) zijn afwezig. De nieuwe enkelspel-vedette (Schalken) bleek uit vorm en de jonge talenten werden gepiepeld. De rapporten van interim-scouts Luttikhuis en Reijnders zullen weinig vrolijk zijn.

De situatie in Melbourne is echter overeenkomstig de voorspellingen van de bondscoaches Schapers (nu alleen nog jeugdopleider) en Felius. Zij wezen al eerder op de verwaarlozing van de opleiding, het gat van vijf tot tien jaar dat onder voorganger Stanley Franker in de talentontwikkeling was ontstaan. De nieuwe aanpak - als die al werkt - zal pas over tien jaar zijn resultaten afleveren.

De kwestie-Schapers heeft maar afgeleid van de werkelijke problemen, een lang aanhoudende droogte in het Nederlandse tennislandschap. Zoals een sterk resultaat tegen Spanje in februari ook slechts kan afleiden. Voor Bogtstra en zijn mannen is er voorlopig één meevaller: het gaat Spanje in Melbourne ook niet voor de wind.

Van de vijftien Spaanse mannen in het enkelspel zijn er al dertien uitgeschakeld. Slechts Calatrava en de herboren Moya zijn in de derde ronde beland. Bovendien hebben de azen Corretja en Costa afgezegd voor Eindhoven. Het laatste kunstje van de Gouden Generatie kan nog een leuk voorjaar opleveren, maar voor een nieuwe lente in het Nederlandse tennis is meer nodig dan een eenmalige stunt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden