Vervuiling Stille Oceaan veel erger

De zogeheten plasticsoep in de noordelijke Stille Oceaan, een vervuild gebied ter grootte van Frankrijk, Spanje en Portugal samen, heeft meer schadelijke effecten op het zeeleven dan eerder werd aangenomen. Dit concluderen onderzoekers van de Universiteit van Californië.

AMSTERDAM - Zij ontdekten dat de plastic snippers in toenemende mate worden gekoloniseerd door het insect Halobates sericeus, een zeeschaatser, die massaal eitjes legt op dunne stukjes kunststof. Zowel de eitjes als de insecten zelf zijn geliefd voedsel voor onder meer krabben, die op die manier plastic afval in hun maag krijgen. De studie is woensdag gepubliceerd in het online wetenschappelijk tijdschrift Biology Letters.


'We zien duidelijk de effecten van de dramatische toename van plastic afval op het zeeleven', zegt onderzoeker Miriam Goldstein.


Het drijvende eiland van plastic in de Stille Oceaan is sinds de jaren zeventig in omvang verhonderdvoudigd, aldus de onderzoekers. Dit concluderen zij door monsters uit de periode 1972-1987 te vergelijken met analyses uit het tijdvak 1999-2010.


De studie is een tweede uitwerking van gegevens die een expeditie met het onderzoeksschip New Horizon in 2009 opleverde.


Midden in de plasticsoep, op 1.600 kilometer westelijk van Californië, rapporteerden dezelfde wetenschappers vorig jaar al dat 9 procent van de op grotere diepte zwemmende lantaarnvissen plastic deeltjes in hun lichaam hebben.


Zij schatten toen dat jaarlijks tussen de 12- en 24 miljoen kilo plastic door vissen wordt opgegeten. Vaak hechten zich zeeschaatsers of het nog kleinere plankton aan het plastic, waardoor het spul naar grotere diepte zakt en zich in de voedselketen verspreidt.


Dit weglekken van het afvalplastic in de voedselketen wordt als een mogelijke verklaring gezien waarom de plasticsoep in de noordelijke Stille Oceaan niet dikker wordt of verder in omvang toeneemt.


Want dagelijks belanden acht miljoen stuks plastic in zee, bleek vorig jaar op een VN-conferentie in Honolulu. Bovendien zijn er sterke aanwijzingen dat door wervelstromingen ook op de andere oceanen opeenhoping van plastic deeltjes plaatsvindt.


12 miljoen kilo plastic wordt er jaarlijks door vissen opgegeten


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden