Vervuiling olympisch water Rio gevaar voor atleten

Wateren waar in 2016 onderdelen van de Olympische Spelen van Rio de Janeiro worden afgewerkt zijn zo vervuild met menselijke uitwerpselen dat zwemmers, roeiers, kanoërs, kayakkers en zeilers er doodziek van kunnen worden. Dat blijkt uit onderzoek dat persbureau AP heeft uitgevoerd naar virale en bacteriële ziekteverwekkers.

Op het land aangespoelde vervuiling in de baai van Guanabara. Beeld ap
Op het land aangespoelde vervuiling in de baai van Guanabara.Beeld ap

AP testte vanaf maart dit jaar vier maal het water in de baai van Guanabara op zowel bacteriën als virussen. Het water was ernstig vervuild. Zelfs zo erg dat sommige atleten die al in de baai trainden ziek van zijn geworden.

Onder hen David Hussl, die lid is van het Oostenrijkse zeilteam. Ondanks maatregelen als het wassen met mineraalwater na contact met de golven, werd hij tijdens een trainingskamp meerdere keren ziek. Coach Ivan Bulaja van het Oostenrijkse zeilteam: 'Het is met afstand het slechtste water dat ik in mijn carrière heb gezien.'

Volgens waterrisico-expert Kristina Mena van de Universteit van Texas is er bij sporters die drie theelepels water naar binnen krijgen een kans van 99 procent dat ze geïnfecteerd raken door het vieze water, bij de huidige standen. Dit betekent echter niet dat ze allemaal ziek zullen worden, dat hangt af van onder andere het immuunsysteem van de persoon zelf.

null Beeld ap
Beeld ap

De slechte kwaliteit van het water baart sporters zorgen. Als ze tijdens de Spelen ziek worden, vallen hun olympische ambities in duigen. 'Ik had koorts en moest in bed blijven', aldus Hussl over zijn ziekte tijdens het trainingskamp. 'Ik kon twee, drie dagen niet zeilen.'

Het is niet de eerste keer dat de kwaliteit van het water van Rio de Janeiro onderwerp van discussie is. Eerder dit jaar stierven duizenden vissen in de lagune waar de roei- en kanowedstrijden zullen worden gehouden. Dit was volgens de autoriteiten het gevolg van regenval en weinig zuurstof in het water. Dit laatste zou komen door de enorme vervuiling.

Wat als het tijdens de Spelen gebeurt?

Duizenden vissen dreven in het water waar atleten trainden. 'De stank is ondraaglijk en het is lastig de dode vissen te ontwijken.' Zuid-Amerika-correspondent Marjolein van de Water sprak met bezorgde sporters. Lees hier haar verhaal.

null Beeld ap
Beeld ap

Kwalificatietoernooien

Het sterk vervuilde water bij Rio de Janeiro is al een heikel punt sinds de toewijzing van de Spelen. De Braziliaanse organisatie beloofde het percentage vervuild water met 80 procent terug te dringen, maar moest eerder dit jaar toegeven dat dit niet ging lukken. De organisatoren houden vol dat het water ondanks de vervuiling veilig is om in te zwemmen. Zij testten het water echter niet op virussen.

De vervuiling komt door het gebrek aan een goed rioleringssysteem in de Braziliaanse kuststad. Bijna alle uitwerpselen komen via open riolen terecht in kleine beekjes en riviertjes, die op hun beurt weer uitkomen in de zee. 'Het is ongefilterd riool wat in het water terechtkomt', aldus marien bioloog John Griffith tegenover AP. Veel Brazilianen hebben bijna geen last van het onveilige water, omdat zij ermee opgroeien en resistentie ontwikkelen. Atleten en toeristen die een bezoek brengen aan de stad hebben dit niet. Autoriteiten waarschuwen dat bij bezoek aan de stad men beter tegen Hepatitis A kan worden gevaccineerd.

Volgend jaar augustus worden een kleine vijftienhonderd atleten verwacht die ook in het water zullen sporten. Dit weekend beginnen echter al kwalificatietoernooien in Rio de Janeiro.

Braziliaanse arbeiders halen drijvend vuil uit het water. Beeld ap
Braziliaanse arbeiders halen drijvend vuil uit het water.Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden