Vervuilende wereldreizen na pensioen?

Over twee jaar gaan mijn vrouw en ik met pensioen. Mijn vrouw verheugt zich erop dan wereld-reizen met mij te maken, maar ik zit er enorm mee dat vliegvakanties slecht zijn voor het milieu. Ik gun mijn vrouw het beste, maar ik vind het nog belangrijker een leefbare wereld achter te laten voor onze (klein)kinderen. Als ik mijn vrouw zeg dat ik wel in eigen land wil reizen, reageert ze boos met: 'Anderen vliegen toch ook.' Maar ik heb toch een eigen verantwoordelijkheid? Omdat mijn vrouw vanwege reuma niet (lang) kan fietsen of wandelen, vallen deze alternatieve reis-vormen helaas af. Wat zou u doen? Naam bij de redactie bekend.

Beeld .

Ga met een camper

U wilt niet vliegen, een principieel punt. Uw echtgenote wil de hele wereld zien, maar kan met haar gezondheid niet de hele wereld aan. Koop een camper en geniet van welke sporen de wereld in Europa heeft achtergelaten. En van elkaar natuurlijk.
Nol Hameleers (60), Leusden

Vlieg groen

Er zijn reisorganisaties waarmee u 'groen' kunt vliegen en groene voetstappen achterlaat. Veel mooie vlieguren gewenst.
Baudien Dekker (53), Hoofddorp

Reis over zee

Als iedereen zou denken én handelen als u, was het argument van uw vrouw verworpen en veranderd in: 'niemand vliegt nog'. Mijn man en ik zijn twaalf jaar geleden op wind- en zonne-energie de oceaan overgestoken. Zeilend en met zonnepanelen. We hebben daarna niet meer gevlogen en willen dat ook nooit meer doen. Over land reizen? Trek met een elektrische camper door Europa. Maak er een project duurzaam reizen van.
Esther Kavelaars (51), Sint Jansklooster

Ga ervoor

Maak meteen na je pensioen die wereldreizen. Als je het dan niet doet, heb je over twintig jaar enorm spijt dat het milieu je ervan weerhield, toen je het nog kon.
Leo Jacobs (82), Amsterdam

Zoek een middenweg

Inderdaad, u hebt een eigen verantwoordelijkheid. Wij vliegen om milieuredenen maximaal eenmaal per jaar en rijden een zuinige auto. Anderen vinden dat overdreven: 'Je leeft maar een keer', of 'die vliegtuigen vliegen toch wel'. Onzin natuurlijk. Advies: kies de gulden middenweg. Ga een keer per jaar voor zes weken of drie maanden naar een plek ver weg. Ga verder in Europa op stap, met de trein of een zuinige auto. En als u dan met het vliegtuig naar ergens ver weg bent gevlogen: geniet ervan.
Jolet Woordes (46), Eindhoven

Compenseer uw vlucht

Vliegvakanties zijn slecht voor het milieu, maar de uitstoot ervan kan vaak worden gecompenseerd. MyClimate en Hivos Klimaatfonds hebben rekentools voor vliegcompensatie. Je vult de vertrek- en aankomstluchthaven in en er wordt uitgerekend hoeveel ton CO2 er voor u wordt uitgestoten. De donatie die u doet, wordt geïnvesteerd in milieu- en ontwikkelingsprojecten.
Marin de Vree (23), Arnhem

Water bij de wijn

Lieve meneer, uw vrouw kan straks wellicht niet meer reizen. Als u de plaatsen in het vliegtuig naar, zeg Bali, niet bezet, doet een ander het. Uw principes zijn nobel, maar doe water bij de wijn en kies voor geluk in plaats van gelijk. Verloren tijd kun je niet inhalen.
Willeke van Elk (70), Den Haag

OVER TWEE WEKEN:

Ik wil niet dat een vriend van mijn ex op onze kinderen past

Mijn ex heeft na onze scheiding contact gekregen met een oude vriend die ik nauwelijks ken. Inmiddels is hij een 'huisvriend' en past soms bij mijn jongens (6 en 9) op als zij uitgaat met haar vriend. Ik vind het niet zo prettig dat een (kinderloze) man van 45 op mijn kinderen past. Mijn ex zegt dat hij gewoon veel van kinderen houdt en dat mijn kinderen gek op hem zijn. Ik vind dat mijn kinderen niet als proefobjecten moeten worden gebruikt om aan te tonen dat een volwassen man ook zonder bijbedoelingen op kinderen kan passen. Wat zou u doen? Naam bij de redactie bekend

Onze vraag is: wat zou u doen? Mail uw antwoord (maximaal 110 woorden) voor maandag 12 juni 2017 naar: wzud@volkskrant.nl. Heeft u een dilemma en wilt u advies van andere lezers? Mail dan uw probleem (max. 110 woorden) naar: wzud@volkskrant.nl.

Vermeld altijd uw volledige naam, leeftijd en woonplaats. De redactie behoudt zich het recht voor bijdragen in te korten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden