Vervuilde opslagloods leidde tot plantengif in bio-kip

De vraag is opgelost hoe in Duitsland het kankerverwekkende plantengif nitrofeen in biologische kippenvlees en eieren kon komen. Het besmette voedertarwe is door een tussenhandelaar opgeslagen in een voormalige loods voor bestrijdingsmiddelen....

Tienduizenden kippen en kalkoenen van 120 biologische boerderijen zullen worden geslacht omdat zij het besmette tarwe hebben gegeten. Het gif is ook in Duitse bio-eieren aangetroffen.

Het voedertarwe was afkomstig van een biologische boerderij in Stegelitz. Zaaigoedhandel NSP heeft het voer opgeslagen in een loods in Malchin (deelstaat Meck lenburg-Vorpommern). In deze hal bewaarde de DDR tot 1990 een 'staatsreserve' aan onkruidbestrijdingsmiddelen. In monsters uit de loods werd 15,9 miligram nitrofen per kilo stof aangetroffen, waar 0,01 miligram in de Europese Unie is toegestaan.

Volgens verantwoordelijk minister Künast is het schandaal hiermee opgelost. 'Er zijn geen aanwijzingen dat er nog een andere bron van verontreiniging is', zo stelde ze zaterdag vast.

Naast de zaaigoedhandel NSP blijft ook leverancier GS Agri verdacht. Dit bedrijf in Cloppenburg wist al maanden van de te hoge concentraties nitrofeen.

Het lijkt erop dat CS Agri bovendien 'conventionele' tarwe heeft vermengd met tarwe die speciaal was verbouwd voor biologische bedrijfsvoering.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden