Vervolgonderzoek op Tilburgse koranscholen

De GGD gaat vervolgonderzoek doen naar kindermishandeling in het koranonderwijs in Tilburg-Noord. Burgemeester Peter Noordanus heeft dat maandag aangekondigd in de gemeenteraad.

De Tilburgse burgemeester Peter Noordanus. Beeld anp
De Tilburgse burgemeester Peter Noordanus.Beeld anp

Het onderzoek komt er zodra twee koranscholen expliciete afspraken tegen kindermishandeling hebben ondertekend. De GGD kiest zelf de onderzoeksmethode, aldus de burgemeester.

Signalen over kindermishandeling
Vorige week werd bekend dat de GGD signalen heeft ontvangen over kindermishandeling tijdens koranlessen. Kinderen vertelden de GGD dat leerlingen worden geslagen tijdens lessen in de moskee in Tilburg-Noord, van de omstreden salafistische imam Ahmad Salam. Ook tijdens weekendles aan Somalische kinderen in wijkcentrum Ypelaer zouden kinderen geslagen worden.

In 2008 vroeg het ministerie al om een onderzoek in de moskee van de ultraconservatieve Syrische imam. Het onderzoek kwam er niet omdat de moskee niet meewerkte.

Nader onderzoek moet eventuele schade bij kinderen opsporen om gericht steun te bieden aan kinderen en ouders, aldus de GGD.

Vooralsnog geen andere maatregelen
Noordanus treft vooralsnog geen andere maatregelen tegen de twee betrokken scholen. 'Ik begin niet met retoriek, dat helpt de kinderen niet verder', reageerde hij op verzoeken uit de gemeenteraad om imam Salam de stad of het land uit te zetten.

De burgemeester vertrouwt erop dat de scholen het protocol ondertekenen. De scholen hebben elke vorm van fysieke bestraffing, vernedering en kindermishandeling veroordeeld, aldus de burgemeester. Ze zeggen dat ze niet op de hoogte waren.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden