Vervolgonderzoek: hoe gevaarlijk zijn groenten uit eigen tuin in omgeving Dordts chemiebedrijf?

Het RIVM start een vervolgonderzoek naar de schadelijke concentraties GenX op planten en bomen in de omgeving van chemiebedrijf Chemours. Dat heeft de gemeente Dordrecht dinsdag gemeld.

Uitzicht op chemiebedrijf Chemours, het vroegere DuPont.Beeld Marcel van den Bergh

Het besluit van het RIVM volgt op een onderzoek van de Vrije Universiteit van twee weken geleden, waaruit naar voren kwam dat de omgeving van de Dordtse teflonfabriek veel sterker vervuild is met GenX dan werd verondersteld. Ook de in het verleden gebruikte kankerverwekkende perfluoroctaanzuur PFOA (ook wel C8 genoemd) bleek op planten en bomen veel meer voor te komen dan werd aangenomen.

Omwonenden in een straal van een kilometer van de fabriek zouden er goed aan doen om voorlopig geen fruit en groente meer uit eigen tuin te eten, adviseerden toxicologen van de Vrije Universiteit. Voor hun onderzoek bemonsterden ze oppervlakten in de buurt van de fabriek en analyseerden die. Hoe schadelijk de concentraties GenX op de bladeren van planten en bomen precies waren voor de volksgezondheid bleef onduidelijk. Ook het RIVM kon uit de gegevens van de VU niet concluderen hoeveel gevaar het eten van groenten en fruit uit de lokale tuintjes daadwerkelijk gaf. Maar vandaag heeft het RIVM dus laten weten dat ze zullen starten met een vervolgonderzoek naar het giftige GenX.

De resultaten van het VU-onderzoek leidden afgelopen weken tot veel onrust. Omwonenden van Chemours maakten zich zorgen over hun moestuin en meldden zich massaal bij de gemeente met de vraag om extra onderzoek. De Dordste burgemeester Peter van der Velden probeerde de gemoederen te sussen en drong aan op een gesprek met alle betrokken partijen.

Zorgwekkende stoffen

Er vond een overleg plaats tussen de gemeenten Dordrecht, Papendrecht en Sliedrecht, samen met het RIVM en de Vrije Universiteit, waarin op nader onderzoek werd aangestuurd. Vooral de overheden zouden met dit vervolgonderzoek de mogelijke zorg en onduidelijkheid bij omwonenden van Chemours willen wegnemen.

Wanneer het RIVM het vervolgonderzoek afgerond zal hebben, is nog onduidelijk. Het wachten is op de uitkomsten om te weten hoe gevaarlijk de concentraties van GenX en PFOA op planten en bomen zijn.

PFOA werd in 2013 op de lijst van zeer zorgwekkende stoffen van het Europees Chemicaliënagentschap opgenomen. Het Dordtse Chemours gebruikte de stof tussen 1970-2012 voor de productie van teflon, dat onder meer in anti-aanbaklagen, pizzadozen, flosdraad en computerkabels zit. Het bedrijf stapte in 2012 over op het veiligere GenX, al zou deze stof volgens sommige toxicologen even slecht zijn voor de volksgezondheid als PFOA.

Het RIVM trof een paar maanden eerder al bij een bloedonderzoek onder 382 mensen in de omgeving van Chemours concentraties tot wel 147 nanogram PFOA per milliliter bloed aan. Dat is ruim boven de veilig geachte grens van 89 nanogram. Woordvoerder van het RIVM Harald Wychelt vindt het niet verbazingwekkend dat PFOA nog in de omgeving van de fabriek wordt aangetroffen. 'PFOA is een verbinding die zeer langzaam afbreekt, dus gek is het niet,' zegt Wychelt. 'Maar het is goed dat de RIVM nu verder onderzoek gaat doen naar de hoogte van concentraties GenX en PFOA bij planten en bomen.'

Lees meer over de teflonfabriek in Dordrecht:

Omgeving chemiefabriek Chemours blijkt sterk vervuild: eet geen groenten en fruit uit de grond
Omwonenden van het bedrijf Chemours - het vroegere DuPont - doen er goed aan geen fruit en groenten meer uit eigen tuin te eten. De omgeving van de Dordtse teflonfabriek is namelijk veel sterker verontreinigd met het giftige GenX dan werd verondersteld. Dat zeggen toxicologen van de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam die oppervlakten in de buurt van de fabriek bemonsterden en analyseerden.

In Dordrecht is 'uit eigen tuin' geen aanbeveling (+)
Eten uit eigen tuin wordt Dordtenaren in de buurt van fabriek Chemours afgeraden. Trekken ze zich er iets van aan of kunnen ze het plukken niet laten?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden