Vervolging Wilders deels te wijten aan door hem gesteunde motie en herovering van Mosul gaat van huis tot huis

Goedemorgen. Correspondent Ana van Es is het als eerste Nederlandse verslaggever gelukt door te dringen tot Mosul, Geert Wilders heeft zijn vervolging deels te wijten aan een door hemzelf gesteunde motie en jonge vrouwen verdienen meer dan mannelijke leeftijdgenoten, blijkt uit onderzoek van het CBS. Dit en meer leest u in ons overzicht.

PVV-fractievoorzitter Geert Wilders tijdens het wekelijkse vragenuur in de Tweede Kamer.Beeld anp

Terwijl u sliep

Wilders steunde in 2005 motie om haatzaaien strenger aan te pakken
Geert Wilders heeft zijn vervolging deels te wijten aan een door hemzelf gesteunde motie. Hij steunde in 2005 een oproep aan het Openbaar Ministerie (OM) om haatzaaien, racisme en discriminatie intensiever te vervolgen. De achterliggende gedachte was: radicalisering en jihadisme onder moslimjongeren voorkomen.

'Kwaliteit van kinderopvang moet inzichtelijker worden'
Kinderopvangbedrijven gaan samen met ouders en overheid versneld werk maken van beter inzicht in de kwaliteit van crèches, peuterspeelzalen en naschoolse opvang. Dit zeggen vertegenwoordigers van kinderopvangorganisaties en oudervereniging Boink in reactie op het onderzoek van de Volkskrant naar drieduizend kinderopvangorganisaties.

Inwoners 'dorpenstad' Meijerijstad Noord-Brabant naar de stembus
Het zal de rest van Nederland waarschijnlijk zijn ontgaan, maar vandaag zijn er in het hart van Noord-Brabant toch echt verkiezingen. De inwoners van Veghel, Schijndel en Sint-Oedenrode kunnen naar de stembus om de gemeenteraad van de nieuwe fusiegemeente Meierijstad te kiezen, die op 1 januari ontstaat.

'Jonge vrouw verdient meer dan mannelijke leeftijdgenoot'
Het verschil in de beloningen van mannen en vrouwen neemt af, onder meer doordat het opleidingsniveau van vrouwen stijgt. Daardoor verdienen jonge vrouwen inmiddels gemiddeld meer dan hun mannelijke leeftijdsgenoten, stelt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Vandaag in het nieuws

Geert Wilders zal de rechtbank toch toespreken in het 'minder minder'-proces. In Haarlem wordt een zeldzaam gedicht dat is geschreven door Anne Frank geveild.

Ook begint het grootste cabaretfestival van Nederland, met onder anderen Peter Pannekoek. En vanavond speelt in het Estadio Vicente Calderón in Madrid PSV in de Champions League tegen Atlético.

Aanraders van de redactie

Herovering van Mosul gaat van huis tot huis (+)
Het offensief om Mosul te heroveren op IS verloopt langzamer dan gedacht. Het Iraakse leger vecht in een van de grootste stadsoorlogen van het moment tegen een vijand die burgers inzet als menselijk schild. Zelfs als een wijk is bevrijd, duurt de oorlog voort.

Sheila Sitalsing: Timmermans is braaf en onspectaculair in vergelijking met Weiner (+)
De Europeaan, de afgelopen zaterdag uitgezonden documentaire over eurocommissaris en Heerlenaar Frans Timmermans, is beslist fraai. Een tikje lang misschien, met een wat koket aandoende hoofdpersoon.

Plusteken achter artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

Vrijhandel ís niet altijd goed. Dat vindt niet alleen Trump (+)
Donald Trump kondigt aan dat hij op dag één van zijn presidentschap het belangrijke vrijhandelsverdrag TPP zal opzeggen. Hoe erg is dat? Anders dan de gangbare wijsheid wil, kan protectionisme ook positieve gevolgen hebben.

Er gaat weinig boven een vette truckersmodulatie (+)
Deze week is het twintig jaar geleden dat de ballad I Believe I Can Fly uitkwam, het nummer waarin de kitsch van de jaren negentig culmineerde. Sleutel tot alle pathos was de toonsverhoging waarmee het nummer naar het slot denderde. Een gouden formule.

R. Kelly in de videoclip van I Believe I Can Fly.Beeld YouTube

Zorgverleners onder druk gezet door de verzekeraars (+)
Driekwart van de zorgverleners geeft aan dat verzekeraars hen belemmeren in het geven van goede zorg. Ze worden onder druk gezet om het aantal behandelingen te beperken. En bij het afsluiten van contracten is er nul onderhandelingsruimte. Zo gaat de zorgverzekeraar om met uw fysiotherapeut, psychiater en tandarts.

Toine Heijmans: Drugs koken alsof het erwtensoep is (+)
Ook criminelen zien uit naar een welverdiend pensioen. Lees hier de verslaggeverscolumn.

Beeld Bas van der Schot
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden