Vervolging topambtenaar justitie wegens misbruik geëist

De tot levenslang veroordeelde Koerd Hüseyin Baybasin eist bij het gerechtshof in Den Haag de vervolging van een topambtenaar van het ministerie van Justitie....

ANP

Het Openbaar Ministerie (OM) deed eerder een oriënterend onderzoek naar het vermeende kindermisbruik door deze topman van justitie.

Dat gebeurde nadat Baybasin eerder al aangifte tegen de ambtenaar had gedaan. Het onderzoek leverde volgens minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie vorig jaar echter geen enkele grond voor vervolging op.

Oud-recherchechef Klaas Langendoen heeft vervolgens in opdracht van Van der Plas onderzoek naar de zaak gedaan. Daarin is nieuw bewijsmateriaal naar boven gekomen, dat volgens de raadsvrouw ‘zeer belastend’ voor de topambtenaar is.

De Koerd Baybasin zit in Nederland een levenslange straf uit wegens moord, uitlokking van moord, gijzeling, drugsproductie en deelname aan een criminele organisatie. Hij meent dat tegen hem een nepproces met afgeluisterde gesprekken in elkaar is gezet om hem de mond te snoeren over de vermeende pedofiele gedragingen van de topambtenaar. Die zou seks hebben gehad met meerdere minderjarige jongens in Turkije.

Langendoen reisde naar Turkije af en heeft een verklaring van een van de politiemannen die de topambtenaar tijdens een bezoek aan Turkije heeft beveiligd. Deze beveiliger bevestigt dat hij een jongetje van ongeveer 14 jaar onder ‘straatkinderen’ voor de topambtenaar heeft geregeld. De jongen vertelde na afloop dat hij seks met de Nederlandse ambtenaar had gehad.

Ook is er een verklaring op videoband van het toenmalige slachtoffer zelf, die vertelt dat hij seks met de Nederlandse overheidsdienaar had. Zowel de beveiliger als de persoon die zegt te zijn misbruikt, herkenden de ambtenaar op een foto, aldus Langendoen.

Het ministerie van Justitie geeft hangende de procedure geen inhoudelijk commentaar. ‘We wachten de behandeling ervan af’, aldus een woordvoerder.

Van der Plas heeft het hof ook gevraagd om officier van justitie H. Hillenaar te vervolgen. Uit het onderzoek van Langendoen komen namelijk ook getuigenissen van Turkse opsporingsambtenaren voort, die verklaren dat er voor de Nederlandse strafzaak tegen Baybasin bewust met de afgeluisterde telefoongesprekken is gerommeld om hem veroordeeld te krijgen en zo uit te schakelen. De gesprekken zouden zijn gemanipuleerd en vervalst.

Baybasin werd in 2002 vooral op basis van deze afgeluisterde gesprekken veroordeeld. De raadsvrouw wil dat justitie nu ook gaat uitzoeken of deze gesprekken zijn gemanipuleerd. Als dat waar is, zal volgens haar de belangrijkste grond voor de veroordeling van haar cliënt vervallen. Alle getuigen met wie Langendoen in Turkije heeft gesproken, hebben aangegeven hun verklaringen voor een eventueel onderzoek in Nederland onder ede te willen herhalen. Daarom is zo'n onderzoek goed uitvoerbaar, meent Van der Plas.

Van der Plas heeft vrijdag de resultaten van het onderzoek ook aan minister Hirsch Ballin opgestuurd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden