Vervolging ROC Leiden stap dichterbij

Vervolging wegens wanbeleid van oud-bestuurders van ROC Leiden is een stap dichterbij gekomen. De onderwijsinstelling heeft daartoe een advocatenkantoor in de arm genomen. Onderwijsvakbond AOb werkt aan een eigen juridische procedure. De Tweede Kamer roept minister Bussemaker (Onderwijs) op tot actie.

Het ROC Leiden Beeld anp

'De megalomane bestuurders met grootheidswaan moeten worden aangepakt', zei SP-Kamerlid Jasper van Dijk dinsdag tijdens een Kamerdebat over ROC Leiden. 'Wat mij betreft krijgt dat soort boeven nooit meer een publieke functie.' Ook PvdA, D66 en CDA willen dat Bussemaker de oud-bestuurders financieel aansprakelijk stelt. 'Dat kan je niet aan ROC Leiden overlaten', aldus Paul van Meenen (D66). 'Daar hebben ze wel wat anders te doen.'

Reddingsplan

In hoeverre is er vertrouwen in het reddingsplan? Lees het stuk van Bart Dirks en Rik Kuiper hier

Haast bij vervolging

ROC Leiden zit in grote financiële problemen door de bouw van twee te grote en te dure gebouwen. Het toenmalige bestuur heeft tussen 2001 en 2011 'onverantwoord en verwijtbaar' gehandeld, aldus begin deze maand de commissie-Meurs. Terwijl de aandacht uitging naar het vastgoed, ging de onderwijskwaliteit hard achteruit.

Er is haast geboden bij vervolging, de kwestie verjaart in 2017. Wanbeleid kan worden vastgesteld door de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam. Opvallend is dat de raad van toezicht van ROC Leiden naast oud-bestuurder Jacques van Gaal ook oud-toezichthouders aansprakelijk wil stellen. Volgens de commissie-Meurs heeft dat laatste minder kans.

Bussemaker juicht de stappen van ROC Leiden en onderwijsbond AOb toe. Ze acht het echter 'niet kansrijk' als ook zij een procedure begint tegen de oud-bestuurders. 'De commissie-Meurs acht dat niet zinnig en we moeten elkaar ook niet in de weg gaan lopen.' Het ROC moet de juridische procedure zelf betalen, aldus de minister.

Wel zal Bussemaker nog voor de kerst 5 miljoen euro over maken aan ROC Leiden, een tweede tranche van een reddingsplan van in totaal 40 miljoen euro. Een Kamermeerderheid stemt daar mee in. Ook het CDA, dat in juni de instelling nog failliet wilde laten gaan. 'Er zijn veel verbeteringen ingezet', aldus Michel Rog (CDA). 'Het reddingsplan is nu het beste voor personeel en studenten.' VVD en PVV blijven voor het faillissement. 'De minister deelt nog een aspirientje uit terwijl de patiënt op sterven ligt', aldus Anne-Wil Lucas (VVD).


Nieuw! Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.