Vervolging liquidatieverdachte Raymond V. geschorst

AMSTERDAM (ANP) - De rechtbank in Amsterdam heeft vrijdag de vervolging van Raymond V., verdacht van een dubbele moord in 1993, geschorst. De 41-jarige V. lijdt aan de (ongeneeslijke) ziekte van Huntington. Volgens deskundigen is hij niet langer in staat de tegen hem lopende zaak te begrijpen dan wel zijn eigen proces bij te wonen.

Raymond V. werd in november 2007 gearresteerd op verdenking van het medeplegen van de liquidatie van Djordje Ilic (19) en Samir Hadziselimovic (22), op 31 maart 1993 in Ouderkerk aan de Amstel. Na zijn arrestatie legde V. een bekennende verklaring af, daarna heeft hij over de zaak gezwegen. De moorden zijn onderdeel van het grote liquidatieonderzoek Passage.

Volgens de deskundigen is V. inmiddels dermate afgetakeld dat het zinloos is hem nog te laten terechtstaan. De wet kent een procedure voor gevallen als deze. Die schrijft voor dat de rechtbank de vervolging moet schorsen als iemand niet langer in staat is de aanklacht te begrijpen. De rechtbank heeft deze procedure gevolgd.

Kroongetuige

V. verblijft al geruime tijd in het gevangenisziekenhuis in Scheveningen. Daaruit wordt hij vrijdag met onmiddellijke ingang ontslagen, omdat de rechtbank vrijdag zijn voorarrest heeft opgeheven. V.'s moeder zal hem verder verplegen.

Van een definitief einde van de zaak is nog geen sprake. Volgens de wet moeten eerst direct belanghebbenden daarover worden gehoord. In dit geval is dat de vader van Hadziselimovic, die recentelijk door het OM is opgespoord in Australië. Deze heeft te kennen gegeven de behandeling van de dubbele liquidatie door de rechtbank, later dit jaar, te willen bijwonen. Bij die gelegenheid zal hij over de beëindiging van de strafzaak tegen Raymond V. worden gehoord.

Volgens het OM heeft Raymond V. de dubbele moord samen met Jesse R. en Mohamed R. gepleegd. Kroongetuige Peter la S. heeft hierover verklaringen afgelegd, evenals enkele andere getuigen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden