Vervoerswereld heeft vers bloed nodig
AMSTERDAM - Door de vergrijzingsgolf ontstaan er in de sector vervoer en opslag de komende jaren duizenden nieuwe vacatures. De vergrijzing slaat er harder toe dan elders op de arbeidsmarkt. Vooral buschauffeurs, trambestuurders, treinconducteurs en vrachtwagenchauffeurs gaan de komende jaren met pensioen. Maar ook in de logistieke dienstverlening en Rotterdamse haven zijn er volop kansen op een baan.
Dat blijkt uit een analyse die het UWV vandaag over de sector publiceert. Opvallend is dat er de komende jaren veel mensen nodig zijn terwijl de werkgelegenheid slechts bescheiden groeit. Tot 2018 komen er 5.000 banen bij, terwijl er voor de hele sector vanaf 2015 jaarlijks 36 duizend nieuwe vacatures ontstaan. Dat zijn er 11 duizend meer dan nu.
Vorig jaar werkten er 425 duizend mensen in de transport en logistiek, 13 duizend minder dan in 2007. De transportsector, staat al sinds 2005 onder druk. Op vrijwel alle deelgebieden is de werkgelegenheid teruggelopen. De grootste klappen vielen in het beroepsgoederenvervoer, maar het ging ook slecht in het personenvervoer, de zeevaart en het vervoer door de lucht en per spoor. Positieve uitzonderingen waren de logistieke dienstverlening, haven en op- en overslag. Toch is het aantal ondernemingen tijdens de crisis wel gegroeid. Dat komt vooral door een sterke stijging van het aantal zzp'ers, bijvoorbeeld als postbezorgers.
Dat de banengroei voorlopig beperkt is, komt doordat de sector vooral afhankelijk is van hoe het er elders in de economie aan toegaat, zegt Kees van Uitert van het UWV. 'Vervoer en logistiek komen na een crisis altijd snel uit het dal. Maar het is een internationale sector die nu vooral profiteert van het herstel in de landen om ons heen. Als de detailhandel en de bouw herstellen, zet de groei in het binnenland door.'
Hoewel de sector dus veel kansen biedt, stellen de werkgevers steeds hogere opleidingseisen. Dat komt deels door de automatisering en robotisering, bijvoorbeeld in de haven en op- en overslag. Daar hebben laagopgeleiden slechts beperkt kans op werk. 'Maar doordat de branche steeds internationaler wordt, is er bijvoorbeeld meer talenkennis nodig. Niet alleen voor vrachtwagenchauffeurs, maar ook voor schippers', zegt Van Uitert.
Voor een aantal beroepen worden vanaf 2016 tekorten verwacht, blijkt uit gegevens van het Researchcentrum Onderwijs en Arbeidsmarkt. Dat betreft beroepen als piloot, scheepskapitein en leidinggevende in het transport.
undefined