Vervoersverbod varkens uitgebreid tot heel Duitsland

Het verbod op het vervoer van varkens wordt uitgebreid tot heel Duitsland...

ANP

Dat hebben veterinaire experts van de EU-lidstaten woensdag besloten. Tot nu toe gold alleen een vervoersverbod voor de deelstaat Noordrijn-Westfalen na de uitbraak van diverse gevallen van varkenspest. In die deelstaat mag nu ook geen vervoer meer plaatsvinden van slachtrijpe varkens.

Het besluit van de EU-experts volgt op de uitbraak van twee nieuwe gevallen van varkenspest in Noordrijn-Westfalen. In de deelstaat moeten nu ook nieuwe, scherper afgebakende kleine veiligheidszones worden ingesteld om de verdere verspreiding van de dierziekte te voorkomen.

Het totale vervoersverbod voor Noordrijn-Westfalen blijft voorlopig voor tien dagen van kracht. Er komen ook strengere richtlijnen voor de desinfectie van vrachtwagens die varkens hebben vervoerd vanuit andere EU-lidstaten naar slachthuizen in Noordrijn-Westfalen.

‘Als dit waar is zijn wij op zich wel content met deze flinke uitbreiding. Je kunt niet voorzichtig genoeg zijn’, reageert woordvoerder D. van de Riet van de Productschappen Vee, Vlees en Eieren (PVE). Hij omschrijft de Duitse varkenspestcrisis als een bermbrand die steeds weer oplaait en nu eindelijk toch goed wordt aangepakt.

De exporteurs van biggen zullen door het vervoersverbod de grootste schade oplopen. Ruim de helft (51,2 procent) van de 3,7 miljoen levende biggen die Nederland in 2004 exporteerde, was bestemd voor Duitse varkensbedrijven. De zegsman verwacht dat de gevolgen van het verbod voor de andere Nederlandse bedrijven ‘hopelijk te overzien’ zullen zijn.

Minister Veerman (Landbouw) bezoekt maandag en dinsdag Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen. Daar zal hij met de landbouwministers van deze twee deelstaten onder meer over de varkenspestcrisis overleggen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden