Vervoer van lijken is alles behalve vrij in Europa

Kilometervreters worden ze genoemd, de elf chauffeurs van het transportbedrijf Memoriam, die overleden Nederlanders terug naar huis brengen...

De zaken gaan goed. Steeds meer Nederlanders verblijven in het buitenland, waardoor er logischerwijs ook meer sterven. Alleen al in Spanje verblijven permanent zestigduizend veelal oudere landgenoten. Dit jaar verwacht Memoriam 350 tot 400 transporten, zegt bestuurder Michael Kloeg in het vakblad Uitvaart.

Alles binnen een straal van 1300 tot 1400 kilometer wordt over de weg gedaan, omdat dit sneller en goedkoper is dan de lijken per vliegtuig te transporteren.

Hoewel het vervoer van mensen vrij is in Europa, geldt dat niet voor het transport van doden. Er zijn tal van regels en voorschriften die het vervoer onnodig kostbaar en tijdrovend maken. Wat het nog ingewikkelder maakt, is dat deze regels ook nog van land tot land verschillen. Zo zijn er talloze disputen over de dikte en het materiaal van de kist.

Om een paar kilometer te rijden van bijvoorbeeld een Franse grensplaats naar Duitsland is een zinken kist nodig, terwijl dat van Noord- naar Zuid-Frankrijk niet het geval is. Ook moeten soms nationale gebruiken worden afgeschaft. 'De Spanjaarden waren gewend om standaard een poeder in de kist te gooien, dat de ontbinding bevorderde. In Spanje dachten ze dat ze ons van dienst waren. We hebben ze moeten uitleggen dat we in Nederland de overledenen nog willen zien', zegt Kloeg.

Al bijna tien jaar praat Brussel over een eenvoudige regelgeving, maar tot nu toe zonder resultaat. Zoals vaak zorgt Frankrijk goed voor de Fransen. De Franse regering heeft dusdanige regels opgesteld dat het tot woede van de rest van Europa, de Franse lijkenbezorgers bevoordeelt boven de buitenlanders.

De Nederlandse lijkentransporteurs ijveren voor een zo simpel mogelijk systeem. 'Het kan simpel en sneller. Het gaat toch om een van de basisprincipes van Europa, het vrij vervoer van personen', zegt een Europese lobbyist.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden