Vervoer euro blijft geheim voor politie

Geldtransporteur Brink's weigert de politie het routeplan voor de geldwagens die de euro's gaan vervoeren een etmaal van tevoren te geven....

Van onze verslaggever Ferry Haan

'Er kan altijd ergens een lek zitten of een boodschap wordt onderschept', vreest Van Werkhoven. Brink's wil de politie de informatie hooguit vier uur van tevoren verstrekken. Ook de klanten worden pas op het allerlaatst geïnformeerd.

De transporten van de euro beginnen op 3 september. Het gaat daarbij tot half december alleen om het vervoer van munten van het geldpakhuis in Lelystad naar de kluizen van de banken. Vanaf half december zijn de biljetten aan de beurt.

Het conflict tussen de politie en de geldvervoerder is een van de redenen waarom het euro-contract tussen de geldvervoerders en De Nederlandsche Bank (DNB) nog niet is getekend.

De waardevervoerders Brink's en Geldnet moeten voor eind januari volgend jaar 360 miljoen eurobiljetten en drie miljard euromunten getransporteerd hebben. Tegelijkertijd gaan 3 miljard guldenmunten en 380 miljoen guldenbiljetten retour.

De snelle start van de operatie geeft de betrokken partijen nog maar weinig tijd om het contract te regelen. Brink's-directeur van Werkhoven verwacht dat de partijen er alsnog uit zullen komen. Het belangrijkste obstakel, de vergoeding van diverse kosten voor geldvervoerders Brink's en Geldnet, is inmiddels geregeld. DNB is, na overleg met het ministerie van Financiën, bereid om 'vele malen meer' dan de aanvankelijk ingeschatte 10 miljoen gulden te betalen aan de vervoerders. Het precieze bedrag willen de partijen niet bekendmaken.

Brink's probeert de risico's van het rondbrengen van de euro's te minimaliseren. 'Het leven van onze werknemers staat voorop', zegt Werkhoven. De waardetransporteur zet minstens honderd mensen in om – in burger en in onopvallende auto's – de geldwagens te volgen, of vooruit te rijden. Brink's huurt zestig extra vrachtwagens, met minder bescherming dan de eigen wagens, in om de aan- en afvoer van euromunten en guldens te verzorgen. De munten wegen veel meer dan de eurobiljetten en zijn minder interessant voor criminelen.

De politie wil geen commentaar geven op het conflict.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden