Vervlogen vitaminen

Ik geniet elke ochtend van mijn glas versgeperste sinaasappelsap. Sinds jaar en dag wordt mij verteld dat als je je glas lang laat staan, de vitaminen vervliegen....

Geen onzin, zegt het Vitamine Informatie Bureau. Het gaat dan vooral om vitamine C, een anti-oxidant. Onder invloed van licht valt vitamine C uit elkaar. Bovendien is vitamine C gevoelig voor zuurstof in de lucht. Beide afbraakprocessen gaan langzaam. Toch kan versgeperst sap maar beter binnen een uurtje worden opge dronken. Zo niet, dan is het verstandig het verse sap in de koelkast te zetten. Afbraak gaat dan veel langzamer, zonder licht. Is een pak sinaasappelsap geopend dan wordt ongeveer 2 procent vitamine C per dag afgebroken. Iets vergelijkbaars gebeurt natuurlijk ook met vers sinaasappelsap.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden