Verveling slaat toe bij Leids beleg

Een schouwburg die driehonderd jaar bestaat, dat moet gevierd. Zo moeten directie en bestuur van de Leidse Schouwburg hebben gedacht....

Marian Buijs

Het was geen goed idee. In driehonderd jaar is er veelveranderd. Er zijn zoveel andere actuele rampen dat de honger ende ellende tijdens dat beleg niet zo aanspreekt. Tenzij je zo'ntekst ingrijpend bewerkt, kun je met deze wijdlopige woordenbrijniet meer aankomen. Zeker als je die hortende zinnen in de mondlegt van amateurs.

Ze hebben de versregels manmoedig uit het hoofd geleerd ennemen alle beproevingen bloedserieus. Dat valt hen niet teverwijten, maar nu een deel van de voorstelling wordt uitgevoerddoor profs (de muziek, de tapdans en de vormgeving) die er eenwelkome knipoog aan toevoegen, werkt dat contrast onbedoeld inhun nadeel.

Paul Koek voerde de regie. Hij moet hebben gedacht dat hij hetallemaal wel op kon lossen door een bijzondere vorm te kiezen.Kosten noch moeite zijn gespaard: dode dieren op het toneel, aanhet eind rijst er zelfs een groot aquarium uit de vloer, maar hethaalt weinig uit.

Voor de gelegenheid is er ook een lijvig boekwerk uitgegevenover deze mooie roodpluchen bonbonnière. Met een volledigrepertoire door de jaren heen. En een fraaie CD. Aardigebijkomstigheid is dat je door de verveling alle ornamenten vandeze zaal in je op kunt nemen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden