Column

Verveling is lichte vorm van lijden waarvan verdragen training vraagt

Ze komen nog voor in Oost-Europa en de derde wereld, doorgaans hebben ze een zekere leeftijd en zijn ze niet zo kapitaalkrachtig: mensen die urenlang voor zich uit staren, vergeefs op zoek naar iets dat de verveling zou kunnen verdrijven. Wanneer zag u voor het laatst in uw omgeving iemand die zich verveelde? Was dat, a) iemand wiens telefoon was uitgegaan, b) een boos kind van wie de iPad was afgepakt, c) een digibeet?

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Wij hadden vroeger een aangetrouwde oom die bij een of andere esoterische club zat en zeker wist dat mensen zich nooit mochten vervelen. Ik was het daar altijd intuïtief mee oneens, tegenwoordig haal ik de wetenschap erbij. Een echte adept van de verveling is de Amerikaanse psychologe Sherry Turkle, gespecialiseerd in de invloed van technologie op onze psychische gesteldheid. Verveling, zegt zij, heeft zo'n weldadige uitwerking op ons brein dat je je er minstens één keer per dag aan moet overgeven. Zwitsers moesten vroeger ook elke dag hun huis luchten. Op momenten dat wij ons vervelen, verveelt ons brein zich niet. Iedereen die nog analoog is opgegroeid, weet dat je je beste ideeën krijgt op ochtenden waarop je geen flauw idee hebt wat je nu weer eens zult gaan doen.

Noem verveling een lichte vorm van lijden waarvan het verdragen training vraagt. Goed geoefenden à la senioren in Albanese parken vervelen zich moeiteloos acht uur achtereen. Niet iedere hardloper hoeft de hele marathon te doen. Echter: in het digitale tijdperk schiet elke vorm van training erbij in. Al in de eerste seconden van verveling grijpen mensen naar hun telefoon met vijftig tinten afleiding. Turkle raakte gealarmeerd door een onderzoek waarin studenten hun smartphone/laptop werd afgepakt. De proefpersonen hoefden daarna maar één ding: zonder apparaatje in een lege ruimte zitten. Na 6 minuten al prefereerden ze elektroshocks boven verveling.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden