'Vervanger van kaliber van Jeroen is er niet'

Het stuk 'Het derde huwelijk', waarin Jeroen Willems zou spelen, wordt afgelast. In drie films en twee tv-producties zal de maandag overleden acteur nog te zien zijn.

ROB GOLLIN

AMSTERDAM - Het Nationale Toneel en Het Derde Bedrijf zien af van het toneelstuk Het derde huwelijk, waarin de maandag overleden acteur Jeroen Willems de hoofdrol zou spelen. Volgens de toneelgezelschappen was het niet mogelijk op korte termijn 'een vervanger van het kaliber van Jeroen' te vinden.

Het stuk, naar het gelijknamige boek van Tom Lanoye, zou op 5 maart 2013 in première gaan in Amsterdam. Daarna was een tournee gepland. De productiemedewerkers en de schouwburgen zijn gistermiddag op de hoogte gesteld. Volgens regisseur Theu Boermans lag het besluit voor de hand. Hij had met Willems al delen van de tekst doorgenomen. 'Ik heb Jeroen nog in mijn hoofd.'

Willems, die maandag onwel werd tijdens repetities voor een galavoorstelling in Theater Carré en kort daarna overleed, zal de komende maanden nog in verschillende producties op het scherm te zien zijn. Hij had rollen in drie films en twee tv-series, waarvan de opnamen al zijn voltooid. De betrokken producenten laten weten dat er niets zal worden gewijzigd.

Willems speelt de hoofdrol in de film Boven is het stil in de regie van Nanouk Leopold naar de roman van Gerbrand Bakker. Hij is de boerenzoon Helmer die met zijn vader (een rol van Henri Garcin) overhoop ligt. Volgens producent Els Vandervorst is de film nagenoeg klaar, op enkele nasynchronisaties en de muziek na. Willems zou ook de Duitse versie nog inspreken. Wanneer Boven is het stil in première gaat, is nog niet bekend. Er zijn contacten met verschillende festivals.

In Tula, the revolt over de slavenopstand in 1795 op Curaçao heeft Willems de rol van Willem van Uytrecht, de eigenaar van de plantage waar de oproer begon. Aan de film werken onder anderen Jeroen Krabbé, Derek de Lint en Hollywoodacteur Danny Glover mee.

In De Wederopstanding van een klootzak levert Willems een bijdrage als de Britse gangsterbaas James Joyce. De film van Guido van Driel is gebaseerd op diens graphic novel Om mekaar in Dokkum. Volgens producent Frans van Gestel is er sprake van één lange scène, 'waarin Jeroen echt de show steelt'. De premièredatum staat nog niet vast.

Op tv begint volgende maand, op zondagavond 12 januari, de vierdelige VPRO-serie De ontmaskering van de vastgoedfraude, waarin Willems de charismatische en flamboyante Theo Frijn speelt. De rol is gemodelleerd naar Nico V., die onlangs tot twee jaar cel werd veroordeeld voor zijn aandeel in de vastgoedaffaire. Volgens producent Paul Voorthuysen zal de serie nu ook het karakter krijgen van een eerbetoon aan Willems. 'Het is natuurlijk ontzettend droevig dat het zo is gelopen, maar laten we ook blij zijn dat we nog van Jeroen kunnen genieten.'

Ook de bijdrage van Willems aan de negendelige NTR-serie Zusjes, die in het najaar van 2013 zal worden uitgezonden, blijft onveranderd. In het verhaal over een uiteenvallend gezin met jongvolwassen kinderen, is Willems hoogleraar Jan Jonkers, bij wie een van de zusjes, Mitzi, bescherming zoekt. Volgens producent BosBros is zijn rol relatief klein, maar zijn aandeel belangrijk.

Carré onderzoekt of het programma over het 125-jarig bestaan van het theater nog op een ander moment kan worden opgevoerd. Het gala werd maandagavond geannuleerd na de dood van Willems, die een ode zou brengen aan Toon Hermans.

Volgens een woordvoerster is het nog te vroeg om te zeggen of de opzet gehandhaafd zal blijven of dat er ook sprake zal zijn van een hommage aan de acteur. Veel zal afhangen van de beschikbaarheid van de artiesten.

Aan de oorspronkelijke voorstelling zouden ongeveer twintig acteurs, zangers en cabaretiers meewerken, onder wie Claudia de Breij, Herman Finkers en Marco Borsato.

Het publiek krijgt zaterdag gelegenheid om afscheid te nemen van Willems in De Duif in Amsterdam.

Voorafgaand aan het programma Opium zendt de AVRO zaterdagavond een eerbetoon uit, met vooral fragmenten uit zijn theatercarrière. De acteur wordt maandag in besloten kring begraven. Dan is er ook een ceremonie voor genodigden in de Stadsschouwburg.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden