Vertrouwen

BEREND JAN BOCKTING

Gelukkig is Morgan Freeman er, in Kiss the Girls. Een van zijn kwaliteiten als acteur is dat hij altijd vertrouwen weet te wekken. Geregeld wordt hij gecast voor de rol van oudere wijzere man: hij speelde onder anderen rechercheurs aan het einde van hun carrière, de president van Amerika en zelfs God. In deze degelijke thriller, schatplichtig aan Silence of the Lambs en Se7en, is hij als politie-inspecteur Alex Cross opnieuw de rots in de branding. Met Ashley Judd gaat hij op jacht naar een seriemoordenaar. Regisseur Gary Fleder gebruikt beeld- en geluidseffecten om de spanning te verhogen. Jammer dat hij daarin soms doorschiet en niet genoeg heeft durven schrappen uit de gelijknamige bestseller van schrijver James Patterson. Er volgden nog twee verfilmingen van zijn Alex Cross-thrillers; in 2001 Along Came a Spider, met opnieuw Freeman in de hoofdrol, en eind vorig jaar het matige Alex Cross, waarin - grote fout - niet Freeman maar Tyler Perry de titelrol vertolkte.

Kiss the Girls (Gary Fleder, 1997) RTL 8, 20.30-22.50 uur.

Bandidas

(Joachim Rønning en Espen Sandberg, 2006) Behoorlijk slechte film die onbedoeld (of bedoeld?) best wel weer leuk is, mits je erin slaagt de basaalste kritische houding te elimineren. Penélope Cruz (type eenvoudige boerenmeid) en Salma Hayek (type upperclassbitch) gaan in het Mexico van eind 19de eeuw samen banken beroven. Sam Shepard, godbetert, speelt hun coach. In deze door Luc Besson geproduceerde westernparodie van de destijds onbekende Noorse reclamemakers Joachim Rønning en Espen Sandberg (begin dit jaar met Kon-Tiki genomineerd voor een Oscar voor beste niet-Engelstalige film), leidt dat tot in hopeloze clichés doordrenkte actiescènes.

RTL 7, 20.30-22.15 uur.

The Time Machine

(Simon Wells, 2002) Weinig boeken zijn zo vaak verfilmd als The Time Machine van H.G. Wells, voor het eerst verschenen in 1895. Het verhaal van de wetenschapper die zichzelf naar de samenleving van het jaar 802.701 schiet, geeft producenten en regisseurs dan ook de kans zich uit te leven met fraaie aankleding en inventieve special effects. Beroemd is de verfilming van George Pal uit 1960, wiens traditionele trucages lang indruk maakten. In deze update van Simon Wells, een achterkleinzoon van H.G., zijn veel digitale effecten daarvoor in de plaats gekomen. Ook is de reden van de tijdreis veranderd. Die is niet louter wetenschappelijk meer, zoals bij zijn overgrootvader. De tijdreiziger klimt nu voornamelijk in zijn machine om de dood van zijn verloofde te voorkomen. Met verwijzingen naar Wells' boek en Pals verfilming, maar het klassieke avontuur volgt te netjes de gebaande paden.

Veronica, 22.15-0.00 uur.

Gosford Park

(Robert Altman, 2001) Meesterlijke proeve van bekwaamheid van de toen 75-jarige regisseur Robert Altman (overleden in 2008). Kostuumdrama en whodunit ineen, waarin de camera's zwieren tussen de gasten en bedienden van een verveeld aristocratisch echtpaar dat een jachtweekend organiseert. Die verveling is op slag verdwenen wanneer er een lijk wordt gevonden. Altman legt zich daarop schijnbaar achteloos toe op het observeren van zijn personages. Dat leverde zeven Oscarnominaties op, waarvan alleen die voor Julian Fellowes' scenario in een beeldje werd omgezet.

ARD, 1.05-3.18 uur.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden