Vertrouwen

Belastingambtenaren hebben als adviseur een groot voordeel. De fiscus is gebonden aan de adviezen van zijn ambtenaren, zelfs als deze onjuist geweest zijn....

Ewoud Lietaert Peerbolte

Wie van deze service gebruik maakt, kan normaal gesproken rekenen op een probleemloze aanslagregeling. Voor andere adviezen van de fiscus was dit minder duidelijk. De rechter moest kort geleden hierover een standpunt innemen. Een belastingbetaalster had over een lastige fiscale kwestie tot tweemaal toe overleg gevoerd met een belastingambtenaar. Zij wilde duidelijkheid verkrijgen over de fiscale gevolgen van haar echtscheiding. Na de gesprekken met de fiscus vulde zij zelf het aangiftebiljet in. Van een huba was dus geen sprake. De fiscus had alleen duidelijk gemaakt hoe hij de gevolgen van de echtscheiding beoordeelde.

Toen de aanslag later werd vastgesteld, nam de belastingdienst een ander standpunt in. Het eerdere advies was in strijd met de wet geweest. De fiscus vond dat hij het recht had om het eerdere standpunt te corrigeren. De voorlichting was in zijn ogen vrijblijvend geweest en bond hem niet. De rechter maakte korte metten met dit standpunt. Ook in zo'n geval is de fiscus gehouden zijn eerdere advies na te volgen. De belastingbetaler mag erop vertrouwen dat hij juist wordt voorgelicht. Voor een leek zal dit vanzelfsprekend zijn, voor de fiscus was dat niet het geval.

Schriftelijke vastlegging van het advies voorkomt in dit soort gevallen latere bewijsproblemen. Ook een getuigenverklaring kan voldoende zijn. Het beroep op het vertrouwensbeginsel levert dan geen probleem op. Het advies van de fiscus is bindend.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden