Vertrouwen

DECENNIALANG stond de accountantsfirma Arthur Andersen bekend als gedegen en betrouwbaar - de grootste multinationals ter wereld waren bereid hun jaarrekeningen door dit kantoor te laten controleren, waardoor het kon uitgroeien tot een van de grootste vijf kantoren in zijn bedrijfstak....

Hoe het zover heeft kunnen komen, is een vraag die alle accountants ter wereld zich mogen aantrekken. De Andersen-top mag justitie dan verwijten dat met het strafrechtelijke onderzoek het doodvonnis wordt geveld, nog voordat er een rechtsgang is doorlopen, maar dat verwijt gaat langs de kern van de zaak. Die betreft het schenden van het vertrouwen door Arthur Andersen zelf; ten eerste door de kunstmatig opgepompte cijfers van Enron goed te keuren, ten tweede door bewijsmateriaal inzake Enron te vernietigen op Arthur Andersen-kantoren in Houston, Chicago, Portland en Londen. Vooral die georkestreerde actie van enkele tientallen medewerkers heeft het vertrouwen in Andersen wereldwijd zozeer geschaad dat ook de overige 85 duizend medewerkers, van wie 1700 in Nederland, nu de prijs moeten betalen. Ook al valt er op hun werk niets aan te merken, het geknoei in één dossier heeft desastreuze effecten: vaste klanten lopen weg of aarzelen over voortzetting van hun relatie met Andersen. De Enron-schadeclaims zijn inmiddels zo hoog dat andere accountantfirma's twijfelen over de overname van deze tot voor kort zo stevige concurrent.

De affaire onderstreept dat schending van vertrouwen een doodzonde is voor financiële dienstverleners.Waardoor Andersen zich zo liet meeslepen in de frauduleuze praktijken van Enron, is nog onduidelijk, maar ongetwijfeld speelt mee dat het energieconcern een aanzienlijk financieel belang voor Andersen vertegenwoordigde. Ter voorkoming van herhaling is wel gesuggereerd dat een publieke instantie voortaan grote bedrijven zou moeten dwingen iedere paar jaar een andere accountant te nemen. Dat kan helpen belangenverstrengeling tussen accountant en klant tegengaan. Zeker zo belangrijk is een verscherping van het interne toezicht bij accountantskantoren. Stelt de beroepsgroep niet zelf orde op zaken, dan blijft herstel van vertrouwen uit en neemt de roep om verdergaande overheidsbemoeienis toe.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden