Vertrouwen in renners volledig weg

Aan een bespiegeling over hoe het Duitse wielrennen er volgend jaar uitziet, waagde zich woensdag niemand in de Tour de France....

Van onze verslaggeefster Marije Randewijk

De positieve dopingcontrole van Patrick Sinkewitz veroorzaakte de opschudding in Marseille, waar de Fransman Cédric Vasseur de rit won. De Duitser werd op 9 juni bij een trainingscontrole positief bevonden op het gebruik van testosteron, net als Matthias Kessler onlangs en Floyd Landis vorig jaar.

Het heeft de werkgelegenheid van honderden mensen op het spel gezet. Zijn werkgever, T-Mobile, zal na de Tour het management van de wielerploeg op het hoofdkantoor ontbieden om te praten over het contract dat tot 2010 doorloopt. Woordvoerder Christian Frommert liet al weten dat hij niet uitsluit dat het bedrijf zich na het zoveelste schandaal zal terugtrekken uit het wielrennen.

Gerolsteiner, de tweede Duitse wielerploeg, moet ook beslissen of het zijn sponsorcontract, dat in 2008 afloopt, verlengt. Er werd al aangekondigd dat een nieuw Tourschandaal grote gevolgen zal hebben. Bij Milram lijken ze de knoop al te hebben doorgehakt. Die ploeg verdwijnt zeer waarschijnlijk uit het peloton.

De zenders raken de ploegen met hun boycot in het hart. Dat ze de komende tien dagen tijdens de Touretappes niet live op de publieke zenders te zien zullen zijn, verbetert hun positie aan de onderhandelingstafel niet. ‘De paniek zal er groot zijn’, reageerde Mark van der Kamp, commercieel manager bij Rabobank.

Mogelijk dat crisisberaad tussen de partijen de komende dagen uitsluitsel geeft, maar het bestuur van de ARD en ZDF lijkt vastberaden. ‘Ik kan me hun verontwaardiging voorstellen, maar als er in een bedrijf fraude wordt gepleegd, blijven de kranten toch ook beurspagina’s maken’, reageerde T-Mobile-manager Luuc Eisenga.

Toen bleek dat Astana-renner Kessler positief had getest in de aanloop naar de Tour, wilde de zenders dat nog laten passeren. Kessler maakt deel uit van de oude generatie, zei Roman Bonnaire, directeur sport bij de ARD. ‘Bij de oudere renners wisten we dat we wantrouwig moesten zijn.’

Maar Sinkewitz werd ook door T-Mobile gepresenteerd als een lid van de nieuwe generatie, een generatie waarin het publiek weer mocht geloven. Bij de Duitse ploeg, die zichzelf bij herhaling als de aanvoerder van ‘het nieuwe wielrennen’ presenteert, werd hij onderworpen aan een strikt anti-dopingprogramma.

‘Gerdemann, Sinkewitz, Fothen, Wegmann, dat waren symbolen waarvan we in Duitsland dachten: met die jongens kunnen we weer vertrouwen opbouwen, op hen kunnen we inzetten op de toekomst’, reageerde Bonnaire. ‘Daarom is de de klap nu zo groot.’

Maar wat te doen als Andreas Klöden volgende week zondag in de gele trui op de Champs Elysées arriveert? Bij de ARD en ZDF wisten ze alleen dat een groot deel van de 170 werknemers op dat moment waarschijnlijk thuis zit.

‘De aanhoudende reeks schandalen heeft ons vertrouwen geschaad. De sport heeft ons laten geloven dat we de renners weer konden vertrouwen. We geloofden dat het controlesysteem beter was geworden. De positieve controle van Sinkewitz is de druppel die de emmer laat overlopen. Ons vertrouwen is nu definitief weg.’

Een enkele verslaggever mag in de Tour blijven om te berichten over doping, maar alle live-uitzendingen zijn in afwachting van de uitslag van de B-staal van Sinkewitz opgeschort. Pas als die negatief is, en zelfs bij T-Mobile houden met die optie geen rekening, zal het oude draaiboek weer ter hand worden genomen.

‘Voor ons is het belangrijk als publieke zender onze geloofwaardigheid te beschermen’, zei Bonnaire. ‘We kunnen ons niet laten misbruiken voor commerciële doeleinden van de wielerteams. Er moet wel een sportief aspect blijven aan sport, momenteel is de twijfel daarover te groot.’

In het peloton werd de Duitse boycot niet begrepen. Vermoed wordt dat teruglopende kijkcijfers bij de zenders mede aan het besluit van woensdag ten grondslag liggen. Omdat ARD en ZDF vooral over doping berichtten, stemden veel kijkers af op Eurosport.

‘Het is paradoxaal dat wij nu worden gesanctioneerd’, reageerde Patrice Clerc, directeur van ASO, het bedrijf achter de Tour. ‘Moeten we dan stoppen met controleren? Mogen we dan niets meer vinden? Wij hebben ons deel van de afspraak gerespecteerd.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden