Vertrouwen in kabinet CDA-VVD toegenomen

Het vertrouwen in de komst van een tweede kabinet-Balkenende is ietstoegenomen. Dat kabinet zou dan bestaan uit CDA en VVD.

Afgelopen donderdag is op de PAM het aandeel Balkenende geïntroduceerdop een nieuwe markt. Op die markt speculeren beleggers op de vraag wiena de verkiezingen van 22 januari premier zal worden. Het aandeelBalkenende noteert nu 78,3 eurocent. Houders van dat aandeel krijgen 1euro als Balkenende inderdaad weer premier wordt.

Omdat VVD-lijsttrekker Zalm voorlopig de enige andere serieuze kandidaatvoor het premierschap lijkt, heeft hij als enige ook een eigen aandeelop PAM's Premiermarkt. De 'Zalmpjes' doen nu 9 cent. Dat wil zeggen datde markt denkt dat de VVD-leider een kans heeft van 9 procent ompremier te worden.

De markt schat overigens in dat er een kans van bijna 15 procent bestaatdat nog heel iemand anders premier wordt. Die onzekerheid hangt samen met het gegeven dat CDA en VVD volgens de huidigePAM-peiling geen meerderheid in de Tweede Kamer zullen halen. Het CDAstaat op 45 zetels, de VVD op 28.

De PAM-beleggers schatten de kans op een CDA-VVD-kabinet in op 41,5procent. Dat is bijna vier procentpunten meer dan een week geleden. Hetvertrouwen in die uitkomst van verkiezingen en coalitie-besprekingenneemt dus iets toe, misschien omdat de verkiezingen zelf steedsdichterbij komen.

Duidelijk winst boekte een rechtsliberaal kabinet van CDA, VVD en D66nadat D66-leider Thom de Graaf deze week in een briefje aanPvdA-lijsttrekker Wouter Bos liet weten boos te zijn op de PvdA en dusmisschien wel wilde meewerken aan een kabinet met CDA en VVD.

De PvdA won trouwens afgelopen week een zetel en is nu met 30 zetels nahet CDA de grootste partij. De LPF won er ook weer één terug op 6. SPverloor een zetel op 18, net als Leefbaar Nederland dat er nu nog 1over heeft.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden