Vertrouwen defensiepersoneel door reorganisaties ontwricht

DEN HAAG - Slechts een op de drie defensiemedewerkers ziet de toekomst nog zonnig in. Het vertrouwen van defensiepersoneel in het voortbestaan van de eigen baan is de afgelopen drie jaar dramatisch gekelderd van 52 naar 32 procent.


Jarenlange reorganisaties hebben met name bij landmachtpersoneel gezorgd voor grote onrust. Dat staat in een intern onderzoek van het ministerie van defensie dat in het bezit is van de Volkskrant.


Minister Hennis van Defensie is zich bewust van het gebrek aan vertrouwen onder het personeel dat wereldwijd moet zorgen voor vrede en stabiliteit, en maakt zich hier zorgen over. 'Het gedaalde vertrouwen is een gevolg van de huidige reorganisatie. Mensen zijn bezorgd over hun eigen toekomst. De onzekerheid die daarbij optreedt trekt een zware wissel op het personeel', stelt ze in een verklaring.


Om het vertrouwen te herstellen, wil defensie meer duidelijkheid aan het personeel bieden. De nota over de toekomstige krijgsmacht hoopt minister Hennis dit najaar te presenteren, voorafgaand aan de behandeling van haar begroting. Dat duurt tot uiterlijk december dit jaar. Voor velen duurt dit wachten te lang. De betrokkenheid bij en het vertrouwen in de reorganisatieplannen is laag, zo blijkt uit het onderzoek. Slechts een op de zeven vindt dat de bezuinigingen een 'logische, samenhangende indruk' maken.


Defensie, met in totaal zo'n 60 duizend werknemers, zit al jaren in een reorganisatie; 12 duizend functies moeten worden geschrapt, circa 6 duizend mensen verliezen gedwongen hun baan. Bovenop de reeds aangekondigde bezuinigingen van 1 miljard euro volgt tot 2018 nog eens een structureel tekort van jaarlijks maximaal 333 miljoen.


Opvallend is dat er weinig vertrouwen is in het voortbestaan van de eigen baan, maar dat het werk wel wordt gewaardeerd. De tevredenheid en motivatie van het personeel blijven redelijk hoog, respectievelijk 62 en 56 procent. 'Dat laat zien dat Defensie voor velen nog altijd een organisatie is waar men graag werkt', stelt het ministerie.


De belangrijkste reden dat de VVD-bewindsvrouw er negen maanden na haar aantreden nog niet in is geslaagd duidelijkheid te verschaffen over de toekomst van de krimpende Nederlandse krijgsmacht, is de aanhoudende aarzeling in de PvdA over de aankoop van het JSF-gevechtsvliegtuig. De VVD heeft de keuze voor de JSF al gemaakt, maar de PvdA durft die mededeling niet aan in tijden van crisis. Bij de VVD hopen ze na de zomer op een definitieve draai van de coalitiegenoot PvdA. Maar zolang niet duidelijk is wat voor krijgsmacht het kabinet wil, wordt ook de rest van de besluitvorming bij defensie vertraagd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden