Vertrouwen consument stijgt, maar of dat zo blijft is onzeker

Amsterdam Het vertrouwen van de Nederlanders in de economie is het laatste kwartaal weer iets verder gestegen. Dat blijkt uit cijfers die het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) vrijdag heeft gepubliceerd....

Van onze verslaggever Sander Heijne

Nog maar 26 procent van de Nederlanders denkt dat de economische situatie het komende jaar verder verslechtert. In het laatste kwartaal van 2009 was dit nog 44 procent.

Maar het is de vraag of het vertrouwen doorzet, nu de ambtelijke werkgroepen hun bezuinigingsvoorstellen ter waarde van 35 miljard euro hebben gepresenteerd. Het effect van de bezuinigingsvoorstellen op het consumentenvertrouwen is nog niet in de cijfers opgenomen. Pas na de verkiezingen in juni wordt duidelijk welke voorstellen worden uitgevoerd.

Onrust over een mogelijke daling in de koopkracht heeft doorgaans een negatieve invloed op het consumentenvertrouwen, dat maandelijks gemeten wordt door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Tot nu toe vertonen de cijfers van het CBS dezelfde trend als de cijfers van het SCP.

Het eerstvolgende onderzoek naar het consumentenvertrouwen door het CBS verschijnt rond 20 april. Hoewel hij geen voorspellingen doet over hoe dit cijfer zal uitpakken, zegt econoom Michiel Vergeer van het CBS dat hij ‘deze cijfers met een beetje extra belangstelling tegemoet ziet’.

Ook het SCP waagt zich niet aan voorspellingen. Maar ook onderzoeker Paul Dekker van het SCP sluit niet uit dat juist onrust over de mogelijke bezuinigingen grote invloed kan hebben op het consumentenvertrouwen.

Dekker: ‘Tot nu toe hebben de meeste Nederlanders nog maar weinig van de crisis gemerkt. De bezuinigingen zullen voor velen de eerste persoonlijke crisiservaring zijn. Dat zou de publieke opinie over de crisis enorm kunnen veranderen.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden