EUROPESE UNIE

Vertrouwelijke voorstellen EU: pulsvisserij eind 2021 verboden, tot dan mogelijk maar 7 van 80 Nederlandse pulsvissers de zee op

De pulskorvisserijvloot koerst af op een koude sanering. De EU wil het elektrische vistuig, waar Nederlandse vissers veel in hebben geïnvesteerd, uiterlijk eind 2021 verbieden. Tot die tijd zouden mogelijk nog maar 7 van de circa 80 Nederlandse pulsvissers de zee op mogen.

Marc Peeperkorn
Pulsvissers in spe gaan voorop tijdens een demonstratie in Den Haag voor het behoud van de pulsvisserij. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Pulsvissers in spe gaan voorop tijdens een demonstratie in Den Haag voor het behoud van de pulsvisserij.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Woensdag overleggen de EU-landen, het Europees Parlement en de Europese Commissie over het pulsvissen. Het parlement stemde vorig jaar al voor een verbod op deze vismethode. Den Haag hoopt met een ruime overgangsperiode de schade voor de Nederlandse vloot te beperken. Maar de vertrouwelijke voorstellen die op tafel liggen, laten van die hoop weinig heel.

Als het aan de lidstaten ligt wordt het pulsvissen – een omstreden vangstmethode waarbij de vis met elektrische schokjes wordt opgejaagd en vervolgens gevangen – op 31 december 2021 helemaal verboden. De voorziene overgangsperiode tot de verbodsdatum is karig: slechts 5 procent van de pulsvloot zou nog door mogen varen. Volgens betrokkenen komt dat voor Nederland neer op 7 schepen. Nederland hoopt dat twee keer zoveel boten van de overgangsregeling kunnen profiteren.

De kans daarop lijkt klein. Het Europees Parlement vindt dat de lidstaten veel te soepel zijn. Vooral Franse parlementariërs eisen – aangemoedigd door milieuorganisaties – een striktere regeling. De parlementariërs zien de pulsvisserij als een wrede manier van vissen. Nederland stelt dat de pulsvisserij beter is voor het milieu dan de traditionele manier om platvis te vangen met sleepnetten die de bodem van de zee omwoelen. Ook verbruiken de pulsboten minder diesel.

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

‘Het ziet er niet goed uit voor Nederland’, erkennen betrokken EU-ambtenaren. Naast de beperkte overgangsregeling willen de lidstaten dat er tijdens de transitie waarnemers meegestuurd kunnen worden op de resterende Nederlandse pulsviskotters om te zien of ze zich aan de afspraken houden. De Commissie liet dinsdag wel weten geen strafprocedure tegen Nederland te beginnen, hoewel het op ruime schaal vergunningen voor pulsvissen heeft verstrekt.

Een pulsvisser aan het werk. Beeld ANP
Een pulsvisser aan het werk.Beeld ANP

Volgens de Europese regels mag maximaal 5 procent van de kottervloot van pulsvistuig zijn voorzien. In Nederland vissen bijna 80 van de 137 kotters met de omstreden methode. Die extra vergunningen zijn onder het mom van wetenschappelijk onderzoek verstrekt. Diplomaten stellen dat Nederland verzuimd heeft de lidstaten en parlementariërs voor dit idee te winnen. De visserijsector heeft volgens hen een te grote invloed op het ministerie van Landbouw.

Minister Schouten (Landbouw) erkende dinsdag in de Tweede Kamer dat de pulsvissers zware tijden tegemoet gaan. Volgens de minister hebben ‘politieke redenen’ de overhand in Brussel om de pulsvisserij te verbieden en kan ze dat debat niet winnen. CDA, PVV en Forum voor Democratie menen dat premier Rutte het debacle had moeten voorkomen. Schouten beloofde de getroffen vissers – die ruim vertegenwoordigd waren op de publieke tribune – financiële steun om over te stappen op andere, vernieuwende vismethoden.

Ruim 1,6 miljoen heeft de familie Sperling in viskotter Zeldenrust zitten, maar dan heb je ook het modernste: pulstechniek. Althans, dat dachten ze. We vingen ze op toen in januari 2018 bekend werd dat er een verbod op pulsvisserij aankwam.

Het Europees Parlement wil de pulswing, een elektrische vistuig, verbieden. Wat is er zo handig aan de pulswing, waarom wil men er vanaf en waarom is de afschaffing zo funest voor Nederland?

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden